• 1
  • 2
  • 3

Els incendis forestals a l'Estat espanyol han batut aquest estiu un nou rècord de devastació. La superfície calcinada des de començament del 2022 —gairebé 300.000 hectàrees— supera el total dels darrers quatre anys. Però el més greu és que aquesta onada d'incendis extrems no és un fet aïllat o una malaurada casualitat. És una més de les terribles conseqüències del canvi climàtic que avança acceleradament davant la completa passivitat dels governs i dels grans poders econòmics de tot el món.

Onades de calor sense precedents, que només a l'Estat espanyol han provocat oficialment 2.200 morts; la pitjor sequera a Europa en 500 anys; rius que s'assequen i embassaments a mínims històrics degut a una agricultura intensiva que omple les butxaques dels monopolis agroalimentaris; escalfament de la temperatura de l'àrtic i dels oceans, que ha assolit nivells mai abans registrats a la mar Mediterrània; desforestació accelerada i destrucció de la biodiversitat per a més benefici de les grans empreses i els fons d'inversió.
Les conseqüències catastròfiques del canvi climàtic provocades pel sistema capitalista i l'ànsia de beneficis de la burgesia internacional, si segueix així, enfonsaran una gran part de la població mundial en la fam i la pobresa.

Tots i totes a la vaga estudiantil el 23 de setembre! No ens resignem!

La destrucció sistemàtica del medi ambient té responsables clars: 20 empreses de combustibles fòssils generen un terç de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a escala mundial, i 100 multinacionals emeten el 80% del CO2, però això no ha impedit que durant els darrers anys hàgim assistit a un espectacle obscè.

Les petrolieres, les elèctriques, les empreses mineres i els governs al seu servei han volgut convèncer-nos que existeix un “capitalisme verd” i que la seva norma suprema seria el màxim respecte al medi ambient. Una completa farsa que va comptar amb la complicitat dels organismes internacionals que a les cimeres climàtiques llançaven grandiloqüents declaracions, mentre permetien a les grans corporacions capitalistes seguir arrasant impunement el nostre planeta.

Ara, en el context de la lluita entre els grans blocs imperialistes mundials, on s'emmarca la guerra d'Ucraïna i la imminent recessió econòmica, la crisi climàtica ha passat a un segon pla. La prioritat absoluta dels governs és assegurar els màxims beneficis als seus capitalistes. Mai abans no s'havia manifestat tan clarament el caràcter irracional del sistema, que no s'atura ni davant la pròpia destrucció de l'entorn que fa possible la vida a la Terra.

La situació ha arribat a un punt límit. Per això, des del Sindicat d'Estudiants convoquem tot el jovent a la vaga estudiantil climàtica global del proper divendres 23 de setembre i cridem a buidar les aules i omplir els carrers a les manifestacions que celebrarem a les 12 h a tots els territoris de l'Estat espanyol. Aquest dia tornarà a ser una jornada de lluita impressionant, amb milions de joves mobilitzats a tot el món.

Només acabant amb el caos que genera el capitalisme i aplicant polítiques socials realistes, que han de passar per la nacionalització de la banca i les grans multinacionals de l'energia sota el control democràtic de la població, l'activitat productiva es podrà planificar de manera respectuosa amb el medi ambient. L'economia no tindrà com a única finalitat el màxim benefici per a una minoria de magnats, i es podran resoldre les necessitats socials urgents, garantint la sanitat i l'educació pública, l'habitatge assequible i digne per a totes i tots, l'ocupació sense precarietat ni salaris de misèria. Només amb la transformació socialista de la societat aconseguirem preservar el nostre planeta d’una destrucció segura i aconseguirem la justícia social i climàtica.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos