Organitza el SE al teu institut

 

Afilia’t i lluita!

El Sindicat d'Estudiants: una organització revolucionària i anticapitalista

La lluita per una educació pública de qualitat ha estat sempre una de les principals reivindicacions de l'esquerra, del moviment obrer i el jovent. La raó és que sota el sistema capitalista, aquest dret només ha estat sempre garantit per a les famílies amb recursos econòmics, deixant a l'estacada a la gran majoria. Precisament lluites històriques com la del 86/87 dirigides per la nostra organització van aconseguir grans conquestes per a la classe treballadora, com la gratuïtat de l'educació secundària, la construcció de més de 60.000 places públiques en els instituts dels barris obrers, beques perquè els fills dels treballadors poguessin accedir a la universitat o el reconeixement del dret a vaga de les i els estudiants.

Encara que la lluita i la mobilització han aconseguit enormes avanços, la veritat és que el nostre dret a l'educació s'ha tornat a convertir en un objectiu a batre per als grans capitalistes i els seus representants polítics. Els atacs de la dreta a l'educació pública, les privatitzacions, el desviament de fons públics per a l'educació privada-concertada (en mans de la jerarquia de l'Església catòlica en la seva major part), la imposició de taxes en l'FP o l'augment de les taxes a nivells impossibles en la Universitat pública han tingut conseqüències dramàtiques. El PP, Cs i Vox a nivell estatal però també la dreta basca i catalana han fet tot el possible per tornar a fer de l'educació un privilegi només a l'abast de qui té diners mentre deixaven els nostres centres d'estudi en condicions deplorables, sense recursos materials ni humans.

Des del Sindicat d'Estudiants (SE) defensem una educació pública, gratuïta, laica, científica, de qualitat i en català i ho fem perquè aquesta és l'única garantia per a fer del dret a l'educació un dret real per a tots i totes. Els qui no tenim grans fortunes, empreses ni llocs directius que heretar, defensem els drets que els nostres pares i avis van conquistar perquè nosaltres poguéssim tenir una vida digna: l'educació pública és un d’aquests drets, ja que és l'única garantia per a poder accedir a l'educació independentment de la família i les condicions materials en les quals hàgim nascut i poder aspirar a un futur millor.

L'ofensiva viscuda en l'última dècada contra l'educació pública s'uneix a l'ofensiva general contra la classe treballadora: la precarietat, l'explotació, el masclisme, el racisme, la destrucció del planeta o la repressió als nostres drets democràtics més bàsics són algunes de les xacres a les quals aquest sistema ens sotmet. No per casualitat la pandèmia de la COVID-19 hagi afectat de manera especialment dramàtica el jovent. Aquells i aquelles que ja sofríem els baixos salaris i treballs temporals, la falta d'un habitatge assequible, d'un oci sa, la degradació dels nostres barris… ara hem estat empesos a un abisme d'acomiadaments, ERTO o les cues de la fam. Al mateix temps, s'ha posat al descobert amb cruesa la situació d'emergència social que viu l'educació pública. Aules massificades, falta de professorat i personal mèdic i administratiu en els centres, classes online que han agreujat la bretxa social existent en el sistema educatiu… No podem acceptar que el nostre dret a l'educació pública estigui totalment qüestionat.

Aquest sistema només ens ofereix misèria, retallades i pobresa. Per això des del Sindicat d'Estudiants ens declarem una organització revolucionària i anticapitalista, compromesa amb la lluita per la República catalana dels treballadors i treballadores i el jovent, que lluita contra el règim capitalista del 78 i totes les formes d'opressió que ens imposa aquest sistema podrit. I això ho fem a través de la mobilització als carrers i organitzant-nos centre a centre.

Instituts: Per què és necessari formar el SE en el teu centre d'estudis i com fer-ho

Els grans empresaris i empresàries, magnats i banquers que només busquen engreixar encara més els seus comptes milionaris sobre la base de l'explotació i la degradació de les condicions de vida de la classe treballadora, s'organitzen per a imposar els seus interessos costi el que costi. No sols tenen els seus partits, sinó també institucions i organismes que usen per a aquest mateix fi: la Troica, la Unió Europea, la CEOE són només alguns exemples.

Per a poder conquistar els nostres drets, els i les estudiants, també hem d'estar organitzats. És aquí on radica la nostra força. Som molts més i la nostra classe –la classe obrera– és la que fa que tot funcioni. Així, organitzats i units en defensa de l'educació pública vam aconseguir tirar enrere les revàlides franquistes de l’exministre d’educació José Ignacio Wert; és també com mobilitzem el jovent de manera massiva contra la violència masclista i per una assignatura d’educació sexual inclusiva i en llibertat, com vam aconseguir tirar enrere la infame sentència de La Manada de Pamplona; com omplim els carrers contra la repressió franquista i pel dret a l’autodeterminació i per la República catalana del poble; o com assenyalem la responsabilitat de les grans multinacionals en la destrucció del planeta en les vagues climàtiques.

És per això que és tan important que ens organitzem, a les nostres ciutats, barris i també en cada institut o facultat. Per això us proposem a tots i totes les que esteu d'acord amb les idees que defensem que us organitzeu també amb el Sindicat d'Estudiants i el formeu en cada centre d'estudis!

Actualment el Sindicat d'Estudiants és l'organització estudiantil més representativa a nivell estatal i això fins i tot ho ha de reconèixer el propi Ministeri d'Educació. Però com molts de vosaltres i vosaltres sabeu, cada vegada que organitzem una vaga, una mobilització o una assemblea ens trobem amb multitud de problemes. Molts directors i directores reaccionaris tracten de retallar el nostre dret a vaga o fins i tot la nostra llibertat d'expressió.

Per a evitar-ho i poder tenir més eines amb les quals defensar-nos és molt important que formem l'associació del Sindicat d'Estudiants en cada institut. Això és una cosa molt senzilla. Només requereix ser cinc estudiants del centre que estiguin d'acord amb la creació de l'associació, omplir els papers que trobareu al final d’aquest apartat i que els presentem a la secretaria del centre. D'aquesta manera es fa legal l'existència del Sindicat d'Estudiants en el centre i podem –amb la llei a la mà– exigir que ens facilitin un espai on reunir-nos o organitzar reunions i assemblees i també que tinguin més problemes si tracten d'impedir que exercim qualsevol dels nostres drets.

Per aquestes raons us animem a totes i tots a crear el Sindicat d'Estudiants en el vostre centre i així puguem estar coordinats per a mobilitzar-nos amb més força.

Us deixem aquí sota una guia on podeu trobar tots els passos a seguir i els papers que heu d'emplenar per a fer-ho. Si tens qualsevol dubte, contacteu-nos a través del nostre correu, telèfon o xarxes.

La lluita és l'únic camí!

País Valencià Catalunya Balears
 Castelló  Girona Balears
 València  Lleida  
 Alacant  Barcelona  
  Tarragona  

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos