• 1
  • 2
  • 3

Imatges i vídeos de la roda de premsa

Aquest matí, a les portes del Centre Comercial Màgic hem viscut una experiència que empodera totes les dones.

Convocada per Lliures i Combatives, el Comitè de Mares contra la Violència Sexual de Badalona i el Sindicat d'Estudiants –i acompanyades per desenes d'activistes, veïnes i veïns de Badalona, de la Intersindical-CSC, Marea Pensionista, Comissió 8M i regidores de la CUP-Guanyem Badalona i de Badalona en Comú– hem celebrat una roda de premsa multitudinària. L'objectiu d’aquesta ha estat denunciar públicament l'abandonament institucional escandalós cap a les joves víctimes de violacions i agressions sexuals produïdes dins d'aquest centre comercial.

Clam social en suport a les víctimes i contra el mur de menyspreu del Màgic i les autoritats

L'acte va començar amb la presentació de Paula Leyva, portaveu de Lliures i Combatives. La Paula va denunciar la situació d'abandonament institucional que continuen patint les víctimes. Precisament aquesta roda de premsa s'ha convocat per combatre aquest abandonament i donar suport. Amb el mateix objectiu hem convocat una manifestació que el proper dissabte 29 d’abril recorrerà els carrers de Badalona, amb sortida a les 11:30 des de la Plaça de la Vila.

Després de la Paula, ha pres la paraula Teresa Prados, mare d’una de les víctimes, impulsora del Comitè de Mares contra la Violència Sexual de Badalona i activista també de Lliures i Combatives. La intervenció de la Teresa ha estat sens dubte el moment més emocionant i impactant del matí. Ha començat explicant com de difícil li ha resultat enfrontar-se a una situació tan dura, i ha descrit l’enorme dolor pel qual estan passant la seva filla i tota la seva família. “Primer el calvari que li passi quelcom així a la teva pròpia filla: sentir el seu dolor, la seva ràbia, com afecta tots els aspectes de la seva vida. Cal ser-hi per entendre el que se sent! Però, després, un cop denúncies i esperes trobar ajuda, el que ens hem trobat ha estat un altre calvari: el de l'abandonament institucional, la negligència i fins i tot les pressions i el maltractament dels Mossos i d'altres institucions que se suposa que ens haurien de donar suport”.

Amb dades i dates, la Teresa ha fet una descripció impressionant del menyspreu, la incomprensió i fins i tot les coaccions amb què s'han anat trobant ella i la seva filla, cosa que ha provocat la sorpresa de tots els presents i ens ha deixat profundament impactades, inclosos els mateixos periodistes. Aquest mur de menyspreu cap a les víctimes comença amb els responsables del Màgic i continua amb els de les empreses de seguretat, “capaces de posar set vigilants darrere una persona perquè no robi un pot de tomàquet però quan una nena d’11 anys denuncia que l'han violat als lavabos l'abandonen, la menyspreen i li diuen que se'n vagi”. Però també ha assenyalat, i de manera molt concreta, a les autoritats i les institucions públiques.

La Teresa ha denunciat la manca d'atenció psicològica i psiquiàtrica adequada i especialitzada en casos de violència sexual que a dia d'avui segueixen patint ella i la seva família per la massificació de la sanitat pública i la xafogosa actuació dels Mossos d' Esquadra.

Després de trigar setmanes a comunicar-se amb ella i la seva filla després de presentar la denúncia, i veient l'impacte públic d'aquestes violacions, els Mossos han arribat a pressionar-les perquè no denunciessin públicament i que la seva filla assenyalés a les rodes de reconeixement com a agressors persones que no ho eren. Qualsevol cosa per tancar el cas quant més aviat millor i desviar el focus de les seves negligències i responsabilitats!

La companya també s’ha referit a la trucada telefònica de Rubén Guijarro, alcalde de Badalona, el dia abans de la roda de premsa. “Tot i que fa 20 dies en una concentració en solidaritat amb la víctima d'11 anys ja vam dir que hi havia més víctimes, i que una era la meva filla, ni en aquell moment ni posteriorment vam rebre cap mostra d'interès o suport per part de l'alcaldia. Però fins i tot quan rebo aquesta trucada, el dia abans de la roda de premsa, oferint-me suport, en el moment que li pregunto en què es concreta aquest suport no obtinc cap resposta”.

Totes a la manifestació del 29 d'abril!

Teresa va descriure com la situació que ella i la seva família estan vivint “és la que patim cada dia la gran majoria de dones i les famílies obreres”. "Em pregunto si passaria el mateix si això no passés a un barri obrer d'una localitat com Badalona i passés a Pedralbes". “Perquè el problema és la degradació social dels nostres barris, que condemna les i els joves a condicions de vida brutals i salvatges”. “Molts dels menors que cometen agressions han estat ells mateixos víctimes de violència i pateixen situacions de desestructuració i violència. Però continuen sense posar-se els mitjans econòmics i socials per acabar amb aquesta degradació i violència”. “Per això cridem totes les treballadores i treballadors a actuar, a denunciar, a mobilitzar-nos. Perquè això no pot continuar així”.

Després de la impactant intervenció de la Teresa, que va deixar sense paraules totes les assistents, Borja Latorre, portaveu del Sindicat d'Estudiants, va reiterar aquesta mateixa crida a l'organització i la lluita, començant per la manifestació del proper dissabte 29 d'abril, i va exigir al Departament d'Ensenyament de la Generalitat i al Ministeri d'Educació la posada en marxa d'una assignatura d'educació sexual inclusiva obligatòria i avaluable, que serveixi per fomentar unes relacions sexoafectives sanes i igualitàries, que combati el masclisme, la LGTBIfòbia i la transfòbia. "Encara que milions de persones ens hem manifestat exigint, entre altres reivindicacions feministes, aquesta assignatura d'educació sexual, les autoritats educatives continuen donant l'esquena a aquest clam".

La roda de premsa va acabar amb les preguntes dels periodistes, molts dels quals seguien mostrant-se impactats per tot el que la Teresa va explicar. La convocatòria de la manifestació del 29 d'abril i la crida a la lluita que estan fent el Comitè de Mares contra la Violència Sexual, Lliures i Combatives i el Sindicat d'Estudiants és el camí per acabar amb aquest còmplice silenci d'autoritats i institucions, que s'omplen la boca de feminisme, però a l'hora de la veritat actuen com una màquina d'opressió contra la dona i revictimitzen les nostres joves que pateixen la violència sexual.

No esteu soles! Prou violència sexual contra les joves, prou abandonament institucional! El sistema és culpable.

Totes i tots a la plaça de la Vila de Badalona el 29 d'abril a les 11.30!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos