PER UN PLA DE MOBILITZACIONS CONTUNDENT!

PER UNA VAGA GENERAL DEL SECTOR PÚBLIC I UNA VAGA GENERAL DE 24 HORES!http://sindicatdestudiants.net/images/stories/15_5_barcelona7.jpg

En tan sols 100 dies de govern, CIU ha posat de manifest de forma clara que són el govern dels grans empresaris i banquers, el govern de les retallades socials i la privatització dels serveis públics. La resposta social no s'ha fet esperar.

 

Les concentracions i talls de carretera dels treballadors sanitaris han estat constants, i tot i els intents del govern de presentar-les com mobilitzacions corporatives (“només es preocupen pel seu salari” deia el Conseller Boi Ruiz) han comptat amb el recolzament de la majoria de la població. A mesura que es van concretant les retallades la indignació augmenta. Desenes d'escoles i instituts presenten pancartes contra les retallades a les façanes. Però sobretot, es va veure molt clar en la concentració del 14 d'abril, amb desenes de milers de manifestants col•lapsant la Plaça Sant Jaume de Barcelona.


Tanmateix, el govern no retirarà les retallades, sinó que simplement les concretaran després de les eleccions municipals, posant de manifest que volen ajornar el desgast social però en cap cas escoltar la veu de la població. Les mobilitzacions massives del 12 de maig a Tarragona i el 14 de maig a Barcelona seran una nova demostració de força i disposició a la lluita, després de les quals és necessari impulsar un pla de mobilitzacions contundent, amb la convocatòria d'una Vaga General del Sector Públic i una Vaga General a Catalunya contra les retallades.


Retallades en sanitat i educació

La retallada del 10% de la despesa pública significarà aproximadament 20.000 acomiadaments. L'elevada taxa de temporalitat (30% en sanitat i 40% en personal d'Administració i Tècnics) comportarà l'acomiadament lliure sense indemnització de la majoria. També han anunciat que s'acomiadarà uns 2.500 treballadors de les empreses públiques.

La retallada sanitària ascendeix a 1.000 milions d'euros, el qual significarà una reculada sense precedents en la sanitat pública si tenim en compte que Catalunya és ja la penúltima comunitat en inversió sanitària (4,3% del PIB) de tot l'Estat espanyol (5,7%), que al seu torn està a la cua de la UE-15 (6,7%). El Departament de Salut planteja disminuir la despesa en aigua, llum, calefacció, gases, bolquers, material quirúrgic i productes de neteja i canviar els llençols amb menys freqüència. Una veritable contrareforma sanitària les conseqüències de la qual seran augmentar la degradació i massificació de la sanitat pública, especialment del servei d'urgències, i aprofundir el procés de privatització de la sanitat, com ha reconegut la patronal, que ha incrementat les seves expectatives de negoci per les retallades.

En l'Hospital de Bellvitge la gerència ha plantejat una retallada del 5%: tancament de la meitat de les unitats assistencials de l'hospital (uns 220 llits menys), dos de les tres UCIs, entre 15 i 20 quiròfans, tots els quiròfans de tarda, no renovar cap contracte a partir del 1 d'abril,... Tot això suposarà l'acomiadament de més de 700 treballadors. La resposta del govern davant d'aquestes propostes ha estat qualificar-les d'insuficients i exigir una reducció del 13%.

En l'Hospital de Vall d'Hebron la retallada és del 9,1%, la qual cosa suposa 2.500 operacions quirúrgiques menys en tot l'any, cobrir la meitat de les jubilacions, no contractar a 560 substituts en vacances, reduir les guàrdies un 10%, el tancament permanent de 56 llits, i durant el període de vacances de 347 llits més, 36 llits de UCIs i una reducció de l'activitat quirúrgica del 40%. Encara que molts treballadors i usuaris temen que les retallades per vacances al setembre es convertiran en permanents. S'han habilitat sales que fa anys que s'utilitzen (i se segueixen utilitzant) com magatzems de material sanitari per a posar llits i pacients, mentre hi ha plantes senceres tancades.

Als instituts i escoles públics s'ha retallat el pressupost de despeses corrents un 30% de mitjana, duent a alguns centres prop de la fallida, i renúncia a acabar amb el dèficit d'instal•lacions dignes en els centres públics, quan ja tenim 20.000 alumnes fent classe en barracots. Alhora imposen el pagament de taxes en la FP superior “com en la universitat”, trencant així amb la gratuïtat de l'educació pública. També han retallat 140 milions d'euros a les universitats públiques i pretenen pujar les taxes universitàries.

A pesar que el pròxim curs haurà 15.000 alumnes més, no augmentarà la plantilla de professors, agreujant-se el problema de la massificació a les aules que venim arrossegant des de fa anys. Han anunciat que suprimiran la sisena hora en la majoria d'escoles, s'empitjoraran les condicions laborals dels professors i mestres ampliant les hores de classe, i es faran encara més precàries les condicions laborals dels interins i substituts. Totes aquestes mesures suposaran l'acomiadament de 3000 professors interins, i un increment de la degradació de l'escola pública i un aprofundiment de la privatització.

La salvatge retallada de la despesa pública no afectarà a les ajudes a les grans empreses (la inversió a NISSAN i SEAT està finançada en un 80% per la Generalitat) i fins i tot han suprimit l'impost de successions, que en l'actualitat ho paguen el 6% de la població amb més recursos, demostrant que el veritable objectiu de les retallades socials és incrementar els beneficis empresarials a costa d'augmentar la degradació social.

Artur Mas ha demanat als catalans fer sacrificis per a no ser “la generació més egoista de la història”. La demagògia de la burgesia catalana no té límits. Després de tres anys de crisi econòmica, els quals han pagat sobretot la factura de la crisi han estat la classe obrera i la joventut, amb més de 600.000 desocupats a Catalunya i taxes d'atur juvenil astronòmiques. Mentrestant, els grans empresaris i banquers han seguit fent negocis. Només “La Caixa” ha obtingut 4869 milions d'euros de beneficis en el període 2008-2010, 1300 milions d'euros en l'any 2010 (més que la retallada sanitària!).

Per un pla de lluita contundent

Les mobilitzacions dels treballadors i treballadores dels hospitals i sobretot la magnifica concentració de desenes de milers de persones del 14 d'abril posen de manifest la disposició a la lluita dels treballadors dels serveis públics, usuaris i treballadors i joves en general. Després de les massives manifestacions del 12 i 14 de maig a Tarragona i Barcelona, és necessari donar un pas endavant en la lluita.

És necessari un pla de mobilitzacions contundent i sostingut en el temps. Els sindicats haurien de convocar una VAGA GENERAL DEL SECTOR PÚBLIC contra les retallades com un primer pas, en un pla de mobilitzacions que contempli la convocatòria d'una VAGA GENERAL EN CATALUNYA contra les retallades. És necessari coordinar la lluita dels diferents hospitals i centres sanitaris, per a evitar els intents del Conseller de Salut que cada hospital vagi per la seva banda, i també coordinar-la amb la resta del sector públic. Només amb un pla de lluita del sector públic, amb la participació dels usuaris, treballadors, desocupats, estudiants, etc. aconseguirem fer enrere les retallades.

No es guanyarà gens a la taula de negociacions que no s'hagi guanyat en el carrer amb la mobilització massiva. A més, per nosaltres la qüestió no és decidir que es retalla o que no, s'ha de lluitar per a frenar completament aquestes mesures.

Per a organitzar la lluita i impulsar la participació dels treballadors de la sanitat pública i del conjunt del sector públic en la presa de decisions del pla de mobilitzacions, creiem s'han d'organitzar assemblees de treballadors per a discutir democràticament el pla de lluita i votar-lo a mà aixecada, per a una vegada presa una decisió, anar tots a l'una; i on també es deurien escollir comitès de lluita per a coordinar i impulsar la lluita.

Altre punt fonamental per a guanyar la lluita serà que aconseguim el suport actiu dels estudiants, treballadors, desocupats i del conjunt de la població. Les declaracions del Conseller de Salut, dient que els metges estan més preocupats pel seu salari que per la sanitat, és una mostra molt clara dels intents per a dividir als treballadors de la sanitat i als usuaris. Durant les mobilitzacions contra la LEC, ja van intentar dividir a la comunitat educativa criminalitzant als estudiants i sobretot als professors i mestres. En les mobilitzacions realitzades pels treballadors dels hospitals durant aquest dies s'ha vist d'una manera molt clara com pacients i conductors atrapats a les entrades en la ciutat manifestaven la seva total solidaritat. La millor manera d'implicar als treballadors del sector privat i als desocupats en la lluita és amb la convocatòria d'una VAGA GENERAL EN CATALUNYA, contra les retallades socials de CIU i contra la resta d'atacs contra la classe obrera que estem sofrint per part del govern central.

Les retallades socials que vol imposar el govern d'Artur Mas no són ni de bon tros el principi. Durant els últims tres anys qui ha pagat la crisi han estat els treballadors i la joventut: acomiadaments massius, reforma laboral, retallada del sou dels treballadors del sector públic, retallada de pensions i allargament de l’edat de jubilació. Però si no lluitem, si no sortim al carrer de forma massiva, com han fet els treballadors de França o Grècia, tampoc serà l'última retallada. Per això en aquest moment no només està en joc parar la major retallada socials de la història a Catalunya, sinó també parar l'allau de retallades i atacs contra la classe treballadora.
 

NO A LES RETALLADES SOCIALS!

QUE LA CRISI LA PAGUIN ELS CAPITALISTES, NO L'ESCOLA NI LA SANITAT PÚBLIQUES!

PER UNA VAGA GENERAL DEL SECTOR PÚBLIC!

PER UNA VAGA GENERAL EN CATALUNYA!

PER UN PLA DE LLUITA CONTUNDENT FINS A FER ENRERE LES RETALLADES!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos