Entrevista a Javier Romero, delegat sindical del comitè d'empresa de TEPSA per CGT

Entrevista realitzada per companys i companyes del diari obrer “Militant" i del Sindicat d’Estudiants divendres 16 d'abril en la concentració de treballadors davant de l’APB World Trade Center impulsada per la secció sindical de la CGT de TEPSA.

Militant (M): Avui mig centenar de treballadors us heu concentrat davant de l'Autoritat Portuària de Barcelona en el World Trade Center. Quin és el motiu d'aquesta mobilització?

Javier Romero (J.R.): Els treballadors volem denunciar la falta de seguretat que la política de TEPSA està causant en aquests últims anys. Venim aquí perquè l'Autoritat Portuària, que és una entitat pública, és qui concedeix el terreny a TEPSA. Però aquest organisme, no només es dedica a concedir els terrenys, sinó que també és responsable del que hi succeeix dins, i molt més quan parlem d'emmagatzematge d'hidrocarburs i grans quantitats de productes químics, pesticides, etc., en general tot el relacionat amb la indústria química. TEPSA és el punt de recepció d'aquestes matèries que després es reparteixen a la indústria química dels voltants i també a nivell estatal.

M: Heu denunciat en tots aquests dies i en la mobilització d'avui la sobrecàrrega de treball, la precarietat, també la persecució sindical i en general tota la situació d'inseguretat laboral. Quines són les condicions de treball que teniu? Com han canviat aquestes arran del canvi de direcció de l'any passat? (*)

J.R.: Això és un pla que es va començar en 2013 quan la crisi va arribar al Port de Barcelona. Malgrat tractar-se d'un sector estratègic, les empreses van aprofitar per a retallar. Aquesta situació ve des del 2013 i 2014, quan va haver-hi diversos accidents, fins i tot un ferit greu en 2014. Va haver-hi un procés de modificació d'instal·lacions i en aquest punt comencem a denunciar quan van ocórrer aquests accidents. Pocs mesos després ens van aplicar un ERO que va suposar una baixada de personal quan l'activitat estava súper alta. L'empresa tenia altres línies de negoci, com la càrrega i descàrrega de trens, i van externalitzar-los, i molts altres serveis. Aquest és un procés que ha durat fins ara.

En aquests moments després de la compra i amb l'arribada de la nova direcció de terminal, d'empreses i de gestió general, això s'està incrementant. Suposem que és possible que els nous caps, els nous amos de la terminal, estan pressionant perquè els canvis que tenien planejats s'accelerin, aprofitant la situació de pandèmia, i de falta de llibertats. La por que està condint en la societat serà aprofitat en els llocs de treball per a perseguir la gent que amb les seves tradicions de lluita defensem els drets i condicions dignes per als treballadors que sempre hem reclamat.

M: TEPSA ha acomiadat recentment a dos treballadors de la secció sindical de la CGT. Quin és el motiu?

J.R: Són dos acomiadaments amb una càrrega molt simbòlica. Un d'ells, Juan Florido, portava 12 anys treballant i ha estat delegat de prevenció. En el període en què ell va ser delegat de prevenció, amb un perfil sindical molt alt, es van aconseguir moltes millores en seguretat, a força de denunciar, a força de tirar línies de treball juntament amb altres companys de prevenció. Ara, que nosaltres estem tornant també a intensificar l'acció sindical, denunciant la inseguretat, veiem que el primer pas que ha donat l'empresa és acomiadar el company Juan.

L'altre cas és Joaquín Torné, 35 anys a l'empresa, que per a nosaltres ha estat el “pare” per dir-ho d'alguna manera, el fundador del conveni del centre que va suposar bones condicions que fins avui conservem. Un referent dins l'empresa, sindicalment parlant i com a company. També a ell l’han eliminat, i això està carregat de simbolisme. Ens vénen a dir: “abans de començar la pròxima negociació, ens carreguem a un dels fundadors del conveni”. Ho estan fent així per a infondre por i temor entre la plantilla i desunió i individualisme.

M: Com està augmentant la càrrega de treball per a la plantilla en els últims temps? Quines condicions laborals tenen les persones noves que entren o que són externalitzades en tasques que abans feia la plantilla principal?

J.R.: Les persones externalitzades, a causa de les empreses on treballen, tenen molta rotació. No hi ha una organització sindical ni una tradició de lluita. Això els compromet i es veu després reflectit en les seves condicions… No perquè ells siguin mals treballadors ni res per l'estil, és perquè les seves empreses els precaritzen encara més, i es troben en unes condicions molt compromeses. No poden agafar-se una baixa, si cauen malalts han d'aguantar i anar a treballar, perquè és possible que l'endemà li diguin que no vagi més, o que s'han d'anar a un altre lloc. Al no ser treballadors fixos, evidentment són treballadors en condicions bastant més precàries, i això també es veu amb la formació. Es veu que no els formen bé; moltes vegades parlem amb ells i no saben quins productes estan tocant. Si estan reparant una vàlvula i hi ha un degoteig, no saben si aquest producte és cancerigen, moltes vegades te'ls trobes sense EPI (Equip de Protecció Individual) perquè no els han informat ni els han format. Sí que burocràticament presenten tota la documentació conforme els han format però després, en la pràctica veus que no és així. Són persones molt pressionades perquè al final estan carregant-se de feina que fèiem nosaltres i també el número de personal és reduït.

Després, en totes aquestes operacions, hi havia un servei de vigilància propi, que érem els treballadors-bombers. Però han acomiadat molts, i l'empresa ha externalitzat aquest servei també. Els treballadors que ara fan aquestes tasques han d'abastar moltes obres en un terreny molt ampli i molt perillós, on els treballs en calent comprometen la seguretat. De fet, s'estan produint molts incendis i altres incidents, com abocaments, que estan sent tapats perquè hi ha un mal-procedir de l'empresa nodrissa que és TEPSA amb l'empresa que subcontracta.

M: En aquest últim període d'atacs de l'empresa a les vostres condicions de treball, heu organitzat potents vagues i mobilitzacions com a resposta, obtenint també victòries. Quin sindicalisme és necessari posar en pràctica i defenseu des de la CGT de TEPSA?

J.R.: L'únic que ens sembla útil. El de construir unitat, el de fer treball de base, el de no tenir por. Tenim objectius a curt, mitjà i llarg termini i treballarem per a complir-los.

M: Recentment diversos delegats sindicals de les empreses que operen en el Moll d'Inflamables heu creat una Coordinadora. Com sorgeix aquesta iniciativa i quins objectius perseguiu?

J.R.: Això de la coordinadora neix d'una forma una mica casual, neix de la relació de treballadors, que compartim terreny i atracades. Són zones compartides per diferents empreses, on coincidim, i on s'estableixen relacions, converses, i és aquí on va néixer una mica aquesta idea. Vam començar a dir que era necessari reunir-nos per a intercanviar informació de les empreses on treballem, en temes de seguretat, en temes de subcontractació, etcètera, i poc a poc això ha anat creixent. Portem així dos anys i finalment la Coordinadora es va constituir fa pocs mesos. Des de llavors es fa un treball sindical, una mica més ampli, perquè se surt del centre de treball, i com al final són totes les terminals les que són limítrofes una amb l'altra en tot el Moll d'Inflamables, tractem d'organitzar un espai on poder debatre i arribar a acords i presentar totes les inquietuds de cada representació en cada terminal.

Està en un moment embrionari, s'acaba de constituir, però hi ha moltes ganes de treballar i molta implicació per part dels components i estem bastant satisfets de com s'està desenvolupant tot.

M: Quines properes passes teniu previstes després de la concentració d'avui?

J.R.: Després dels acomiadats, hem fet piquets informatius com a Coordinadora, a la porta de TEPSA. La intenció és aquesta, continuar construint unitat, més enllà del centre de treball amb la resta de companys que estan en la mateixa àrea i que compartim activitat. I encara que les nostres empreses són competència, els treballadors pensem que hem d'unir-nos i continuar treballant en línies sindicals. Continuarem reunint-nos, continuarem construint unitat que és la base de la Coordinadora, independentment de les diferents afiliacions. Hi ha una idea que ens uneix, que són els interessos de la classe treballadora.

--

(*) A finals de l'any passat TEPSA va ser adquirida per RUBIS TERMINAL, joint venture controlada per l'empresa especuladora I SQUARED CAPITAL.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos