(A continuació publiquem traduïda al valencià una notícia destacada pel diari El Mundo sobre les mobilitzacions a València)

Milers d'estudiants universitaris i de Secundària s'han unit aquest dijous en una manifestació pels carrers de València contra els "atacs" que asseguren està patint l'educació pública en forma de "retallades" pressupostaries i "augment de taxes" per a cursar estudis superiors.

Una mobilització que esperen marque un "punt d'inflexió" com preludi perquè els sindicats convoquen una vaga general educativa que s'estenga també al professorat, pares i mares.

Després d'una pancarta que 'Alerta de privatització' i insta a buidar les aules i prendre els carrers, milers d'alumnes, uns 5.000 segons l'organització, convocats per l'Assemblea Interuniversitària al costat del Sindicat d'Estudiants que s'ha sumat a la mobilització, han caminat després d'una tomba en la qual jeu l'educació, envoltada de cartells en els quals es podien llegir coses com 'Sense gos, sense flauta i sense carrera', 'Error 404 Democràcia not found', 'Ni escola d'elits ni fàbrica de precaris' o 'Menys corrupció més educació'.

La protesta, que s'ha realitzat al mateix temps en altres punts d'Espanya, ha estat ambientada a València per càntics que clamaven 'No som mercaderia, som estudiants', 'Fora les empreses de la universitat', 'Mans dalt açò és un atracament' i sobretot 'No, no, no a la privatització' han acompanyat un recorregut per l'avinguda Blasco Ibáñez que ha creuat el Pont del Real, per a continuar per la Glorieta, el carrer de la Pau, la Plaça de la Reina i la de la Verge, i que conclou davant el Palau de la Generalitat.

Títols 'a subhasta'

El camí ha tingut una aturada amb manera de '*performance' a les portes de l'edifici del Rectorat de la Universitat de València, on s'ha augurat el futur de la concessió de títols universitaris a través de subhastes al millor postor. "Basta de repartir títols, ara es van a cobrar. El qual no tinga diners es va al carrer. Ara es van a donar els títols d'una nova manera: per subhasta", han alertat i s ha emulat com seria.

Per a Aina Tarrasó, membre de l'Assemblea Interuniversitària, aquesta manifestació pretén ser "un punt d'inflexió per a començar una mobilització real de la comunitat universitària, començant pels estudiants "a qui més afecten les retallades en educació, la pujada de les taxes i l'estratègia 2015", i estenent-se a la resta de la comunitat universitària, doncs també els programes de mobilitat Erasmus para el Personal Docent i Investigador (PDI) i el Personal d'Administració i Serveis (PAS) "ara igual no, però d'ací dos mesos igual deixen de pagar-los", ha augurat.

Amb les eleccions el pròxim 20 de novembre a la vista, Tarrasó ha apuntat que "guanye qui guanye ja siga PP o PSOE, que és el que té el bipartidisme, o uns o altres, sembla que no haja cap altra alternativa, per a nosaltres són absolutament el mateix i el que no facen uns ho faran els altres" pel que "per a les assemblees no afectarà absolutament gens".

'Mà d'obra barata en època de crisi'

Per la seua banda, el president del Sindicat d'Estudiants, Carlos Naranjo, que veu un "atac brutal" que a partir de gener la Generalitat valenciana no subvencionarà els estudis dels estudiants de fora de la comunitat europea, condemnant-los a matrícules que arriben a els 6.000 euros de mitjana, ha alertat que "açò és el principi perquè després també vindran a per els estudiants comunitaris perquè l'única cosa que pretenen és que si anem a la universitat, paguem per complet les taxes i la despesa que generem per a la universitat".
Aqueix "és el pla que defensa la dreta principalment i els lobbys empresarials, i també per desgràcia el Ministeri d'Educació que segueix aquesta tendència amb l'objectiu que la universitat siga si per ventura un privilegi i que els fills dels treballadors que aspiren a estudiar en la universitat per a aconseguir unes condicions de vida digna no ho aconseguisquen".
"L'única cosa que volen per a nosaltres és que siguem mà d'obra barata ara en època de crisi que és el que necessiten, augmentar els seus beneficis brutalment i si per ventura que els quals estudien que siguen els fills dels empresaris i els fills dels poderosos".

Se sumen els estudiants de Secundària

A més, a la Comunitat volen "llevar" els programes d'estudi en valencià, "privatitzar el sòl públic amb el programa dels CIS, mentre hi ha 19.000 estudiants en barracots", pel que "hi ha motius suficients per a ajuntar-nos per fi estudiants, treballadors de l'ensenyament i pares i mares en una mobilització i continuar en un pla que englobe a tot l'estat espanyol que està sota el mateix atac a l'educació pública".

Per al representant del Sindicat d'Estudiants, és una "oportunitat" i el "moment adequat" perquè els dirigents sindicals es posen el front i convoquen una "vaga general de l'Educació" i "enfrontar-nos a tots les retallades i totes les reformes, entre les quals també ha comentat la "amb la nova reforma laboral els joves fins als 30 anys podem estar encadenant contractes de pràctiques en una empresa, el que significa cobrar 400 euros i després tota la vida encadenant contracte temporal després de contracte temporal. És una atac directe a les condicions de vida de la classe treballadora", ha sentenciat.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos