Milers d’estudiants surten als carrers d’Atenes durant la vaga i centenars de ciutats gregues contra les polítiques d’austeritat.

També s’aturen els professors per unir-se als seus alumnes

El passat 2 de Novembre milers d’estudiants grecs tornaven a sortir al carrer en protesta per la greu situació en la qual es troba l’educació pública, durament castigada des de l’inici de la crisi. S’exigeix posar punt i final a les retallades, especialment respecte als llibres de text, així com a l’enorme falta de professorat producte de continus acomiadaments que s’han produït des de que va començar la crisi. Falten, ara mateix, ja començades les classes, 12.000 professors a les aules, pel que també s’ha sumat a la protesta el professorat amb una aturada de tres hores.


Situació alarmant 

Precisament Grècia és el país de la OCDE que menys diners inverteix en educació (4,3% del PIB), un 1,6% menys que la mitjana europea (5,9%) i molt per sota de Dinamarca (8% del PIB). Només al 2014, la caiguda de la despesa pública va ser de 10,8 punts. Una situació sagnant que recau sobre la classe treballadora, que ha vist com les seves condicions de vida han caigut en picat. Des de que va començar la crisi, l’economia grega a perdut un 25% del seu PIB, la taxa d’atur està al 25,6% i la de pobresa al 35%, uns 4 milions de pobres a una població de menys de 12 milions. També hi ha uns 3 milions de persones que no tenen assistència sanitària.

Protestes contra els nous plans d’austeritat de la Troika

mani estudiantes atenas2

 

El 12 de Novembre, VAGA GENERAL!

Les protestes s’han fet coincidir amb la votació al Parlament Grec aquesta mateixa setmana de les noves mesures d’austeritat imposades per la Troika i acceptades pel Govern de Tsipras, condició per veure desbloquejat un nou tram del rescat aprovat a l’Agost, i que de nou assenyala principalment cap al pagament d’interessos del deute i a refinançar a la banca.

La mobilització ha coincidit, a més, amb la vaga de 48 hores convocada pels marins, que lluiten precisament contra un dels eixos prioritaris del nou pla de retallades: la reforma de les pensions, a un sector durament castigat per l’atur i on els armadors grecs segueixen beneficiant-se de les grans exempcions fiscals. Centenars de Ferris, així com la marina mercant, han quedat paralitzats als ports davant l’alt seguiment de la vaga. També, al dia següent, va haver una nova jornada de vaga dels treballadors del Metro i altres transports públics a Atenes, i el 4 de novembre els treballadors dels Ajuntaments van realitzar ocupacions als centres de treball per debatre com combatre el nou pla d’ajustament que s’aprovarà al Parlament Grec. I tot això, amb la vista posada a la vaga general convocada pel 12 de Novembre pels sindicats tant del sector públic com del sector privat ADEDY i GSEE.

Per acabar amb les retallades s’ha d’acabar amb el capitalisme

Una vegada més, la classe obrera demostra la seva disposició cap a la lluita, ja sigui contra la dreta, contra la socialdemocràcia del PASOK o contra aquells que van guanyar el recolzament dels treballadors però que posteriorment no van tenir confiança per organitzar-los davant les amenaces del gran capital. A una situació d’autèntic carreró sense sortida, és més necessari que mai dotar als treballadors, estudiants, pensionistes... d’un pla de lluita ampli, que no es limiti a una única jornada de lluita, que organitzi als treballadors als centres de treball, a les escoles, als barris i que acabi amb la política de claudicació que Tsipras està aplicant. La lluita i la organització dels treballadors, juntament amb els estudiants i els jubilats, és la única capaç de parar els atacs i garantir una vida digna per les masses gregues.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos