Fa tot just uns pocs dies que coneixíem la última gran idea del Partit Popular en referència a l’educació: un nou títol de FP Bàsica en Tauromàquia que s’unia al que ja van avançar aquest estiu que és el títol per a la formació de mestresses de casa. Qualsevol persona podria pensar que es tracta d’una broma de mal gust, però la veritat és que aquest govern de nostàlgics del franquisme no pot amagar les seves arrels profundament reaccionaries que formen part del seu ADN. L’educació franquista, l’adoctrinament i el maltractament als animals com a exemple de “tradició i art” són per a ells punts que s’han d’ensenyar a l’escola pública: un complet escàndol que des del Sindicat d’Estudiants denunciem enèrgicament.

Les noies mestresses de casa...

Fent ostentació del caràcter franquista que ha caracteritzat al govern del Partit Popular ocasió rere ocasió durant la legislatura, el passat estiu va aprovar la FP d’Activitats domèstiques i neteja d’edificis juntament amb sis títols més per a que aquesta aberració passés desapercebuda. Una nova FP amb la que es pretén “formar” mestresses de casa. Després de la dictadura franquista, les nostres àvies i mares han hagut de donar una batalla brutal als carrers i a les empreses per a obtenir drets laborals i socials per la dona. Així s’han dut a terme moltes conquistes: plena autonomia jurídica i laboral, dret al divorci, a l’avortament, etc, però el que deixa clar el PP amb aquesta FP és que vol donar marxa enrere al rellotge de la història i que les joves de famílies treballadores als 15 anys tornin a estudiar l’equivalent a l’assignatura de “Tasques” que les nostres mares van haver de patir. És un gran exemple de com entén el Partit Popular el paper de la dona a la societat: no només les tracta com a éssers incapaços de decidir per si mateixes sobre la seva pròpia vida i el seu cos –com es va veure al seu intent de modificar la Llei d’Avortament– sinó que també pretén tornar a les dones al lloc on van ser col·locades durant la opressió franquista, dins de les quatre parets de casa seva, com a pilar de la família i privada d’independència i llibertat per poder treballar, organitzar-se i realitzar-se plenament com qualsevol altra persona

....i els nois toreros.

Per altra banda, hem vist com últimament s’ha avivat una gran resposta social davant les tortures i el maltractament que pateixen els animals víctimes de les suposades “festes populars” com a El Toro de la Vega o les pròpies curses de braus. Aquesta mobilització i oposició rotunda davant d’aquest maltractament, va provocar ja al 2010 la prohibició de les curses de braus a Catalunya o, més recentment, que Manuela Carmena retirés una subvenció de 61.000 euros a una escola de Tauromàquia, proposant la retirada del territori del que gaudien que pujava a 10.717,62 metres quadrats, i manteniment i dèficit del qual costaven 800.000 euros de diners públics. rajoy toros

Davant d’aquests esdeveniments, el Partit Popular ha sortit ràpidament a rescatar a aquells qui defenen el maltractament animal com “art i tradició” i intenta aprovar una FP de Tauromàquia i Activitats Auxiliars Ramaderes. Una FP que servirà per a que joves de 15 anys aprenguin a “realizar las suertes del toro relacionando los trastos y su manejo con cada una de las mismas”. L’escàndol que ha suposat aquesta nova barbaritat ha estat immens i la indignació social al respecte, enorme. En tan sols una setmana, la petició de Change.org demanant la seva retirada ha aconseguit 368.110 signants. Mentre l’educació pública passa per les seves majors dificultats degut a les retallades del govern, hem de veure com per a allò que defensa el PP, per increïble que pugui semblar, sí que hi ha diners: hi ha diners públics per a la tauromàquia, hi ha diners públics per regalar a l’Església i també per crear cursos que només busquen l’adoctrinament de la dona en la seva forma més reaccionaria.  

La FP bàsica: la via ràpida del PP per expulsar als joves del sistema educatiu

Des del Sindicat d’Estudiants hem explicat què significa realment la Formació Professional Bàsica tractada a la LOMCE i aprovada pel ja ex-ministre més odiat de la història de la democràcia -Jose Ignacio Wert. Des del principi vam denunciar que es tractava de crear un desguàs del sistema educatiu on enviar a tots els alumnes amb més dificultats “socioeconòmiques”, tal i com exposava el primer projecte de llei respecte cap a quin grup de l’alumnat estava orientada aquesta FP Bàsica. Amb els antics PCPIs, als que ara substitueix aquesta FP, els alumnes podien optar a treure’s el títol de Graduat Escolar al acabar els seus estudis, cosa que ja no passa amb la FP Bàsica excepte si l’alumne es presenta a l’avaluació final de l’ESO, és a dir, a una revàlida.

La FP Bàsica la poden cursar alumnes entre 15 y 17 anys, interrompent l’Educació Secundària Obligatòria i sortint del sistema educatiu amb un títol inferior al de la ESO. La FP Bàsica ja s’ha revelat com un autèntic fracàs, amb només 40.000 alumnes que es van matricular el curs passat, i aquest any ha aconseguit tan sols 68.000 comptant els dos anys que dura. Per suposat que tampoc ha aconseguit disminuir els nivells d’abandonament escolar prematur, com reivindica el Ministre, sinó que els disfressa per l’actual “expulsió” que suposa aquesta nova via que imposa la LOMCE. El factor fonamental per entendre que els joves hagin rebutjat la FP Bàsica com a alternativa de formació és molt senzilla: sabem perfectament que aquest títol és paper mullat al mercat laboral, una “gran idea” del Partit Popular per maquillar les xifres de fracàs escolar i expulsar del sistema educatiu per la via ràpida a una part important dels joves amb més dificultats i que no troben els mitjans necessaris per superar-les dins de l’educació pública. Això és conseqüència de les retallades, de la falta de mitjans materials i humans que aquest govern ens nega argumentant que no hi ha diners mentre es dedica a desviar constantment els fons públics cap a mans privades. El futur que espera als joves que cursen la FP Bàsica és el de la precarietat i l’explotació, aspecte que té molta relació amb el model social que defensa el PP i la CEOE on uns pocs poden fer-se d’or aprofitant-se del patiment de la majoria.

Des del Sindicat d’Estudiants mostrem el més profund rebuig a la FP Bàsica en la seva totalitat i a aquests dos títols que el PP vol implantar, i cridem als joves a seguir amb la lluita fins fer fora al govern del Partit Popular. Ni adoctrinament ni educació franquista!

Per una educació pública i de qualitat!

Fora el govern del Partit Popular!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos