Ikasle Sindikatua

Contra la negligència i la irresponsabilitat del Govern Basc: Amb la nostra salut i el nostre futur no es juga!

El Govern Basc ha anunciat la seva ferma intenció de reprendre les classes el 18 de maig. Començarien aquest dia els que han anomenat com "cursos sensibles": 2n de batxillerat, 1r i 2n de FP superior i 2n de FP mitjana i bàsica. Els estudiants de 4t de l'ESO, 1r de batxillerat i 1r de FP de grau mitjà ho farien una setmana després segons els seus plans -el 25 de maig-. Un autèntic desastre que posa en risc la nostra salut.

Des d’Ikasle Sindikatua (Sindicat d’Estudiants a Euskadi) ens oposem rotundament a aquesta mesura, que és una completa irresponsabilitat, i fem una crida a totes i tots els estudiants a no assistir a classe, a la vaga general indefinida.

Per al PNB la nostra salut i la nostra educació no valen res

Una de les principals raons que explica que el Govern Basc vulgui reprendre les classes a corre-cuita és que els seus amics de la patronal basca no volen esperar ni un minut més per posar tot a produir, enviar als nostres pares i mares als seus llocs de treball, i poder garantir així els seus beneficis econòmics. No volen gastar ni un cèntim d'euro en permisos retribuïts a pares que exigeixin mesures per a la conciliació familiar. Per això ens envien a classe: fer caixa està per sobre de tot mentre que la nostra salut i la nostra educació no valen res.

La seva insistència en tornar a les aules en el que ells anomenen "cursos sensibles" també revela que volen preservar a qualsevol preu tots els mecanismes que han dissenyat per fer de l'educació una cursa d'obstacles per a les famílies treballadores.

En aquests cursos -4º de l'ESO, batxillerat i FP- es concreten les titulacions, qui continua estudiant i qui no, com i en quines condicions. Per a ells eliminar les traves que expulsen als fills de les famílies treballadores del sistema educatiu i ens converteixen en carn de canó per a l'explotació, està simplement fora de discussió. D'altra banda, amb aquesta decisió demostren en la pràctica la falsedat de tota la seva propaganda de les classes en línia, deixant en evidència que no podem acceptar ni els exàmens de la tercera avaluació ni la selectivitat.

El model del PNB: classisme, exàmens i l'exclusió

És una vergonya que haguem de tornar a escoltar per boca del PNB que el criteri fonamental per a aquesta decisió lamentable és el sanitari. Per a ells el criteri fonamental no és la salut ni l'educació. Mai ho han estat, i així ho demostren els anys de retallades a l'educació pública i la Osakidetza i la privatització d'aquests serveis. Només els hi preocupa una qüestió: que els seus amics els empresaris no perdin oportunitat de pastar beneficis.

La seva decisió d'obrir les escoles infantils de 0 a 1 anys no deixa cap dubte pel que fa a quines són les seves veritables intencions: pretenen obligar els treballadors a haver d’anar a la feina, i per a això necessiten que puguin deixar els seus fills en algun lloc, encara que sigui posant-los en perill.

Les mesures que han anunciat per a la tornada a les classes són impossibles de complir en la situació de ruïna actual en què es troba l'educació pública. Ens parlen de l'ús de màscares per a estudiants, professors i treballadors en el recinte escolar, distàncies de 1,5 m entre pupitres, horaris intensius de cinc hores, entrades i esbarjos per torns. Com garantir les distàncies amb aules totalment massificades, en espais petits i instal·lacions precàries a les escoles públiques? Asseguraran la desinfecció de centres, els test i mascaretes per a tothom? Com organitzaran el transport públic amb els autobusos que solen estar abarrotats? Com podran anar a classe els estudiants de la FP que viuen en altres comunitats?

Ja hem vist en els centres de salut, les residències i els centres de treball durant aquests mesos que la manca de recursos que haurien de garantir les institucions no els frena en la seva contínua negligència. En l'educació pública és igual. Prou de mentides i farses.

Contra els seus plans de retallades i contrareformes educatives: Professors, mares i pares, i estudiants hem de lluitar units!

Aquesta decisió és la gota que fa vessar el got a la deixadesa i el despropòsit de les polítiques del Ministeri d'Educació del govern central -que ha donat per bona la decisió del Govern Basc- així com de la pròpia Conselleria -que imposen les seves decisions contra l’opinió de la comunitat educativa.
No només és un desastre la situació d'emergència social en què es troba l'educació pública a nivell estatal i a Euskadi, sinó que els plans del Govern Basc per al futur apunten clarament a noves retallades i lleis educatives classistes i segregadores.

Durant la situació d'estrès que hem viscut els estudiants de les famílies treballadores amb el confinament, les morts, els acomiadaments i els ERTOs dels nostres mares i pares, els estudis han suposat un autèntic infern.

Parlen molt de les TIC i de les competències, però no hi ha hagut cap pla de reestructuració de les matèries, ni de metodologia pedagògica, ni contractació de professors. Tot ha consistit en pressionar els professors i als estudiants, per a "que ningú es relaxi", seguint el calendari i ficant sigui com sigui totes les matèries, enviant-nos desenes i desenes de tasques, i fent que no puguem aixecar el cap dels estudis durant tot el dia, estressats únicament per les notes i els exàmens. Això no és ni ensenyament ni aprenentatge. És educar per a l'explotació i la competitivitat.

En defensa del nostre dret a l'educació i de la nostra salut: Totes i tots a la vaga a partir del 18 de maig!

L'única sortida que no suposi l'expulsió de les i els fills de famílies treballadores del sistema educatiu passa per un pla de rescat de l'educació pública basat en un increment dràstic del seu finançament econòmic.

Des d’Ikasle Sindikatua ens oposem a la tornada a les classes, als exàmens de la tercera avaluació i exigim que se suspengui la selectivitat. Fem una crida a totes les organitzacions sindicals de treballadors, d'estudiants i de mares i pares a oposar-nos conjuntament a la tornada a les aules el 18 de maig, començant aquest dia amb la vaga indefinida perquè els centres d'estudi romanguin tancats, i exigir al Govern Basc que compleixi amb les nostres reivindicacions:

1. No a la tornada a classe! Finalització immediata del curs perquè no es pot garantir la salut dels estudiants i dels treballadors de l'educació. Reorganització dels plans d'estudi per recuperar els continguts essencials que no hem pogut cursar presencialment en el pròxim curs.

2. Que tots els estudiants passin de curs. En tots els centres sense excepció han de fer la mitjana del curs escolar amb les dues primeres avaluacions.

3. Cancel·lació de tots els exàmens de la tercera avaluació, i cancel·lació de la selectivitat. Supressió de les notes de tall per entrar a la universitat. Places suficients per a totes i tots en la carrera que vulguem estudiar. Devolució immediata de la matrícula universitària íntegra del segon semestre.

4. Per una educació pública de qualitat, en euskera i gratuïta. Posada en marxa immediata d'un pla de rescat a l'educació pública -des infantil a universitat- que es mantingui en el temps i inclogui:

• Reversió de totes les retallades. Contractació massiva i immediata de professors i creació de milers de llocs fixos per als docents interins.

• Baixada dràstica de les ràtios a 15 alumnes per aula per garantir les mesures de seguretat per a la nostra salut i una atenció individualitzada, que permeti recuperar en el menor temps possible els continguts que no hem pogut cursar pel tancament de les aules.

• Augment dràstic de les beques i garantir per llei la gratuïtat total de l'educació des d'infantil a la universitat per a les famílies treballadores.

• Ni un sol euro públic a l'Església catòlica, ni als empresaris de l'ensenyament privat.

• Derogació de la LOMCE, Heziberri i totes les contrareformes classistes.

Formació Professional

1. Que totes i tots els alumnes de la FP puguem realitzar les nostres pràctiques íntegres en els mesos d'estiu o al setembre amb totes les hores necessàries, sense tornar a pagar taxes, amb pràctiques remunerades i comptant amb beca si aquest any comptàvem amb ella.

2. Que aquells estudiants que necessitin titular per accedir als estudis superiors puguin convalidar les assignatures de l'última avaluació i les pràctiques amb projectes o el treball de fi de cicle.

3. Incorporació a la xarxa pública de tots els centres de FP, convertint els professors en treballadors de l'ensenyament públic i garantint la gratuïtat i totes les places necessàries. Per una Formació Professional gratuïta, pública i de qualitat. Fi de la bretxa digital, per una formació de qualitat amb tots els recursos materials i tecnològics necessaris.

Universitat

1. Que cap estudiant sigui expulsat de la universitat. Tots els estudiants han d'obtenir l'apte i aprovar les assignatures matriculades i aquells que puguin accedir als exàmens en línia i estiguin en condicions de poder presentar-se, puguin millorar la seva nota fent-los.

2. Devolució íntegra de les matrícules universitàries del segon semestre i del pagament dels lloguers i residències universitàries des del mes de març.

3. Ja n'hi ha prou de castigar els estudiants amb menys recursos! Eliminació de les segones, terceres i quartes matrícules.

4. Ampliació dràstica del pla de beques i baixada de la nota a el 5 per accedir-hi a elles. Que tots els i les estudiants que havien obtingut una beca aquest any la mantinguin el proper curs.

5. Posada en marxa d'un pla de rescat a la universitat pública per garantir el nostre dret a l'educació gratuïta i de qualitat.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos