En una entrevista concedida al diari 20 minutos, la ministra d'Educació, Isabel Celaá, avançava part dels plans del govern de coalició PSOE-UP per a l'inici del pròxim curs: centres a la meitat de la seva capacitat, un model mixt d'ensenyament “online” i presencial, i el més sorprenent, tot això sense contemplar cap augment del pressupost per a l'educació pública, o cap mesura per a reduir les ràtios, contractar milers de professors o garantir la connexió telemàtica. De nou, la proposta d'un govern que es diu d'esquerres és deixar centenars de milers de famílies treballadores a l'estacada.


Malgrat les advertències d'especialistes sobre el risc per a la salut dels i les estudiants, el Ministeri permetrà la tornada “voluntària” a les aules a finals de maig als menors de sis anys els pares i les mares dels quals treballin, dels de primària amb necessitats especials, de 4t de l'ESO, 2n de Batxillerat i 2n d'FP en grups de 15 alumnes per aula. A aquest contrasentit, ple d'improvisació i irresponsabilitat, la ministra —que reconeixia que “la pèrdua de l'escola presencial aprofundeix la desigualtat”— ha afegit una proposta totalment escandalosa: si no hi ha vacuna per al Covid-19 al setembre, només la meitat dels estudiants rebran un ensenyament presencial, mentre l'altra meitat estudia “telemàticament” des de casa. I tot això a pesar que ha quedat més que demostrat que les classes online deixen fora del sistema educatiu a milions d'estudiants sense recursos colpejats per la bretxa digital.

En els plans del govern i d'aquest ministeri no es contempla la baixada de les ràtios ni la contractació massiva de milers de professors, absolutament necessaris en les actuals circumstàncies, cosa que aprofundirà la desigualtat social amb la qual hem acabat aquest curs. També està en qüestió que les condicions d'higiene dels nostres centres educatius millorin, amb uns serveis de neteja privatitzats. Què passarà amb els menjadors? S'obriran, o continuarem havent de veure com Telepizza i Rodilla s'omplen les butxaques amb els seus menús brossa? I que no es justifiquin dient que és culpa del PP a Madrid: ja sabem que a la dreta li importa molt poc l'ensenyament públic i les condicions de vida de les famílies treballadores, però el govern PSOE-UP no ha fet res per a impedir aquest desastre, es renta les mans i mira cap a un altre costat.

En les últimes hores, els responsables del Ministeri d'Universitats anunciaven que s'ha derogat el “tasazo Wert” i que les matrícules universitàries es veuran reduïdes. Però es tracta tan sols d'un projecte per a les primeres matrícules que ha de ser negociat ara amb les CCAA. Això no pot ocultar el despropòsit que han provocat a la universitat, sense cap pla coherent per a finalitzar el curs, negant-se a posar en marxa l'apte general perquè ningú quedi enrere, a què els exàmens de selectivitat es cancel·lin —perquè a més és impossible preparar-los en condicions— reemplaçant-se per la nota de batxillerat i —el més important— que es garanteixin les places suficients i la gratuïtat real dels estudis superiors per a les famílies treballadores. Alguns informes parlen ja que el pròxim curs abandonaran la universitat pública més de 50.000 estudiants a conseqüència de la crisi i de l'atur massiu.

El Ministeri d'Educació i el d'Universitats han fracassat i no han trencat amb les polítiques de la dreta: seguim abandonats a la nostra sort, sense solucions, ni alternatives, ni mitjans humans i materials per a rebre una educació pública digna, gratuïta i de qualitat.

No renunciarem al nostre dret a estudiar

Portem setmanes veient com s'estan lliurant 100.000 milions d'euros del pressupost públic a les grans empreses i a la banca per a blindar la seva solvència i beneficis. Quan som empesos al precipici acadèmic i les constants vitals de l'educació pública són raquítiques, les subvencions a la privada concertada superen els 15.000 milions d'euros anuals, diners que surten de les retallades a la pública, igual que ha passat en la sanitat. I el govern de coalició PSOE-UP accepta aquesta realitat i no fa res per canviar-la!

Se'ns parla fins a la sacietat d'un suposat “escut social”. Però quin escut social no inclou un rescat a l'educació pública i deixa a l'estacada centenars de milers de joves que haurem d'hipotecar el nostre futur per a poder estudiar? És inadmissible.

Des del Sindicat d'Estudiants volem enviar un missatge molt clar al govern: ha de rectificar immediatament.

Si no escolten les demandes de la comunitat educativa, si no col·loquen com una prioritat assignar a l'educació pública almenys el 7% del PIB, acabar amb les retallades i la privatització, contractar milers de professors i crear places fixes per als docents interins, uns serveis de menjador i neteja públics i dignes, baixar les ràtios, augmentar dràsticament les beques i garantir per llei la gratuïtat de l'educació des d'infantil a la Universitat… si renuncia a defensar l'ensenyament públic i manté les mateixes polítiques de la dreta, el Sindicat d'Estudiants cridarà a la mobilització general, a la vaga i manifestacions massives per al pròxim curs.
Volem estudiar, i ho volem fer en condicions dignes, en una escola pública de qualitat, inclusiva i que lluiti contra les desigualtats!

Ningú mai ens ha regalat res, cap nota, cap aprovat. Sabem què són les dificultats, la manca de recursos i la lluita diària, perquè som els fills de la classe treballadora. Per això mateix no renunciarem al nostre futur. Ens veiem als carrers.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos