El Sindicat d’Estudiants dóna suport i fa una crida a participar a totes les mobilitzacions organitzades en defensa de l’educació pública i contra les retallades: retallades a l’educació, a les escoles bressol, universitat, sanitat, transport públic... Fem una crida especialment a organitzar a la universitat la vaga general d’estudiants proposada per la PUDUP per al 29 de febrer. Als instituts proposem per a aquest dia organitzar assemblees i aturades per participar als actes i manifestacions previstos per a aquesta jornada.

Prou retallades

Els governs central i autonòmics s’han llençat a una guerra sense quarter contra els drets socials dels treballadors. Les retallades a l’ensenyament, la sanitat pública, els atacs a les condicions laborals, es multipliquen. A tot l’Estat es repeteix el mateix escenari: retallades als pressupostos, ajusts, acomiadaments, EROs...
A Catalunya plou sobre mullat. Des de fa anys venim patint retrocessos, els diners destinats a cobrir les despeses essencials de manteniment de les escoles, instituts i universitats es retallen (neteja, calefacció, material), s’acomiaden professors interins i es deteriora el treball dels que queden, falten places a la FP, es posen més i més traves per accedir a la universitat... S’omplen la boca parlant de la importància de la formació i, en canvi, deterioren l’ensenyament públic per afavorir el negoci de la privada. El pressupost que aprovarà CiU al febrer amb el suport del PP representarà noves retallades i més deteriorament. Sense una educació pública de qualitat ens podem imaginar el futur que ens espera.
A tot això cal sumar-li l’ofensiva del nou govern del PP. No només pretén eliminar 4t d’ESO per elititzar l’accés al batxillerat i augmentar la privatització de l’ensenyament públic sinó que volen que siguem adoctrinats en els valors de la constitució. Ja sabeu, els valors de la monarquia d’Urdangarín i la unitat de la pàtria d’Intereconomía.

Tenim força

Durant tots aquests mesos els joves i els treballadors hem demostrat que tenim molta força. Desenes de milers de persones han sortit al carrer per defensar la sanitat pública, contra el tancament d’un CAP, a una assemblea del 15-M o a una manifestació contra les retallades... la joventut i la classe treballadora estem disposats a lluitar.
Però hi ha molta gent que es pregunta: si hem sortit al carrer, hem fet concentracions, cassolades, etc., per què no hem aturat els atacs? Des del Sindicat d’Estudiants pensem que sí hi ha força, però fins ara no hi ha hagut un pla de lluita capaç d’unir tots els sectors.
Al darrera de les retallades no està només Artur Mas, Zapatero o Rajoy. Està el capital financer, els grans bancs i multinacionals que saquegen amb voracitat el diner públic per garantir els seus beneficis. Per això no n’hi ha prou amb una manifestació per aturar les retallades.
Necessitem un moviment molt ampli, desenvolupar una veritable rebel•lió social contra les retallades i oposar a la lògica dels banquers una alternativa anticapitalista.

Un pla per aturar les retallades

S’han organitzat moltes manifestacions, concentracions, etc., però cada sector ha anat pel seu costat. Sanitat per una banda, l’ensenyament per una altra... Creiem que tota aquesta energia s’ha d’unir: UNITS SOM MÉS FORTS. Al cap i a la fi, es tracta de la mateixa lluita. Hi ha hagut manifestacions unitàries contra les retallades, però per plantar cara als governs i als banquers que són al darrera necessitem un PLA DE LLUITA AMBICIÓS I CONTUNDENT.
Necessitem sumar més sectors, estendre la mobilització, un pla d’acció sostingut en el tems i en ascens, que es debati en assemblees democràtiques de treballadors i estudiants.
A l’ensenyament públic s’hauria d’organitzar una Vaga general de tota la comunitat educativa de Catalunya, incloent-hi el professorat i el personal laboral, que unifiqui escoles bressol, escoles, instituts i universitats. Seria un pas previ per a una vaga general de tot els serveis i les empreses públiques, que englobés la sanitat, el transport públic, etc. Hi ha motius de sobres perquè a Catalunya es faci una VAGA GENERAL DE 24 HORES DE TOTS ELS TREBALLADORS. Però les retallades ens les trobem a tot l’Estat, no només a Catalunya. Els sindicats haurien d’organitzar mobilitzacions que abastin la lluita de totes les comunitats per colpejar amb més força.
No es tracta de lluitar per demostrar només la nostra indignació per les retallades. Es tracta d’organitzar un moviment massiu, capaç d’aturar els plans de la burgesia.

Hi ha alternativa al capitalisme

Les retallades socials estan empitjorant la situació econòmica, ja de per si molt greu. Ja hi ha 5.300.000 aturats, més de 2 milions i mig dels quals no reben cap ajut econòmic i hi ha més d’1 milió i mig de famílies sense ingressos. Prop de la meitat dels joves no tenen treball ni perspectiva d’aconseguir-lo. Les retallades agreugen la situació, s’empitjoren les condicions de vida dels que tenen ocupació i no ajuda a crear nous llocs de treball.
Però, aleshores, per què es fan les retallades? Els governs diuen no tenir diners, però en comptes d’aconseguir-los dels rics, dels banquers que van provocar la crisi o de les multinacionals, el que fan és prendre’ls dels treballadors per fer front, puntuals, als pagaments dels interessos i del deute a la banca. Cada cop més diners públics es destinen a omplir les butxaques dels especuladors i banquers, els famós “mercat”. Així funciona capitalisme! Per això, davant de les retallades, els treballadors ens hem d’armar amb una alternativa que no es limiti a fer comptes per demostrar que “una altra retallada és possible”, sinó una alternativa per a transformar el sistema d’arrel.
Des del Sindicat d’Estudiants pensem que l’esquerra ha de recuperar reivindicacions que s’han abandonat:

  • Defensa de l’ensenyament i la sanitat públiques: prou de subvencions públiques a la privada, inversió suficient per garantir la qualitat.
  • Cap càrrec públic o directiu amb salaris superiors al salari mitjà d’un treballador. Prou d’arribistes i corruptes!
  • Càrrega impositiva als milionaris, especuladors i financers, perquè amb aquests diners –que l’han guanyat a expenses dels treballadors – es financin els serveis socials i es creï ocupació de qualitat.
  • Expropiació de la banca i de les grans multinacionals per posar-les sota el control dels treballadors i planificar l’economia per cobrir les necessitats socials.

La crisi és conseqüència directa d’un sistema social, el capitalisme, que es basa en l’especulació i en l’obtenció del màxim benefici privat. El Sindicat d’Estudiants lluita per la transformació revolucionària de la societat.

Organitza’t per a lluitar

Els capitalistes estan organitzats: tenen el seu poder econòmic, els seus mitjans de comunicació, els governs que compleixen les seves ordres. Malgrat tot aquest poder, per tot arreu hi ha revoltes i revolucions que qüestionen el capitalisme. En canvi, ningú neix amb la lliçó apresa: els treballadors i els joves que ens incorporem a la lluita no tenim més experiència que la nostra pròpia. Per això ens cal l’organització. A través de l’organització aprenem de l’experiència històrica acumulada per generacions de lluitadors que ens han precedit, aprenem dels seus encerts i dels errors. L’organització ens permet lluitar, no de manera individual, sinó de manera col•lectiva, amb altres companys que defensen les mateixes idees, que tenen els mateixos objectius. L’organització ens fa més forts.
El Sindicat d’Estudiants porta 25 anys defensant l’ensenyament públic per als fills dels treballadors, armats amb un programa anticapitalista i revolucionari. Si estàs d’acord amb les nostres idees, afilia’t al Sindicat d’Estudiants per enfortir l’organització dels estudiants.

Defensem l’ensenyament públic. No a les retallades
Sí que hi ha diners, el tenen els banquers
Unifiquem les lluites. Per un pla de lluita, cap a la vaga general a Catalunya
Que la crisi la paguin els rics

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos