La lluita contra les retallades
a l’ensenyament públic continua

Que la crisi la paguin els banquers!

El passat 6 d’octubre més de 100.000 joves, convocats pel Sindicat d’Estudiants, van sortir al carrer a tot l’Estat per mostrar la nostra completa oposició a les retallades salvatges a l’ensenyament públic. Les manifestacions que es van fer de manera simultània a 50 ciutats van ser una gran demostració de força del moviment estudiantil, així com un clar missatge per a aquells que volen reduir a cendres l’escola pública. 40.000 a Madrid, 15.000 a Barcelona, milers a València, Sevilla, etc. Tots els que vam participar a la convocatòria del Sindicat d’Estudiants vam sortir amb una sensació de força enorme i amb ànims redoblats per continuar rebutjant les retallades educatives i defensant l’ensenyament públic.

Retallades històriques

A Catalunya, CiU s’està implicant a fons per desmantellar l’educació pública, i és només el principi: a l’ensenyament no universitari, la retallada pressupostària va arribar al 7,4%, el que ha representat una retallada de fins el 20% a les despeses regulars dels centres d’estudi. Per als propers pressupostos el Govern prepara una nova retallada. A més a més, amb 21.000 estudiants més, entre el gener i l’agost el Govern ha acomiadat a 2.000 professors, segons CCOO. També han eliminat la 6a hora (mantenint-la a la privada-concertada), han aturat la construcció de les aules necessàries per acabar amb els barracons i recentment han reduït dràsticament les partides destinades a beques de transport i menjador. A la universitat la retallada ha arribat al 16% de pressupost. Només a la UAB, 640 llocs de treball entre professors i PAS estan en perill. A aquests acomiadaments se sumen retallades en beques, transport públic i una pujada salvatge de les taxes universitàries del 7,6%.

Està a més la reaccionària i antidemocràtica sentència del TSJC que mira d’imposar la segregació de l’educació pública en línies lingüístiques. Rebutgem aquesta sentència, però en aquesta lluita no podem anar de la mà de CiU, que només utilitza la qüestió nacional com una cortina de fum, mentre retalla els serveis públics.

Els atacs a l’educació s’estan produint a tot l’Estat. A Madrid, Galícia, Navarra, Castella La Manxa, Extremadura... han aprovat l’acomiadament de milers de professors. En total, ja hi ha 15.000 afectats. Aquelles comunitats que encara no s’han sumat a les retallades estan esperant a la celebració de les eleccions del 20-N per aplicar-los, seguint les directrius cada cop més dures de la UE i l’FMI.

Retallades i privatització de l’educació i la sanitat públiques, retrocés a les nostres condicions laborals, acomiadaments massius... Els nostres drets no són regals de ningú. Són conquestes històriques que la classe obrera va aconseguir i que ara toca defensar de l’avidesa dels grans capitalistes i banquers.


Per la unificació de tots els sectors en lluita!
Per una vaga general de 24 hores a Catalunya!

En la reunió universitària oberta del passat 8 d’octubre celebrada a la Plaça Universitat, convocada per la Plataforma Unitària en defensa de la Universitat Pública (PUDUP) es va llençar la proposta d’una convocatòria de vaga d’estudiants d’universitat a tot Catalunya per al proper 17 de novembre. 

Des del Sindicat d’Estudiants contribuirem al màxim a l’èxit d’aquesta mobilització, i convoquem una jornada de lluita als instituts, participant a les activitats i accions que es portin a terme aquell dia. Pensem que la participació activa dels estudiants de secundària, juntament amb els estudiants i treballadors de la universitat i altres sectors en lluita, com la sanitat, és la millor manera de fer que el 17 de novembre sigui un altre gran dia de mobilització social.

Enfront de totes les retallades socials els estudiants i treballadors no ens hem quedat de braços creuats. El passat 15 d’octubre es va tornar a veure: centenars de milers de persones van sortir al carrer a tot el món, prop de mig milió només a Barcelona. El 22 d’octubre desenes de milers de professors, estudiants i treballadors es van manifestar a la marxa a Madrid contra els atacs educatius, a pesar de la falta d’organització i de publicitat que va tenir per part del dirigents sindicals. És evident que hi ha un ambient generalitzat d’indignació social i ganes de lluitar. No hi ha cap excusa perquè els dirigents de CCOO, UGT i USTEC no adoptin una estratègia de mobilització contundent, basada en unificar els sectors que ja estan en lluita i establint un calendari en el que les convocatòries vagin a més, comptant amb la participació per baix, en forma d’assemblees a tots els centres d’estudi i de treball. És urgent la convocatòria d’una vaga general de tota la comunitat educativa, que hauria de tenir continuïtat amb una vaga que afecti a tot el sector públic, incloent-hi la sanitat, que ja està mobilitzada, i una vaga general de 24 hores a Catalunya. Només una rebel·lió social, en la que la classe treballadora i la joventut dels barris obrers juguem un paper protagonista, podrem frenar els atacs de CiU.


Convertir la indignació en organització
Organitzar Comitès de Lluita a tots els instituts

Els estudiants de secundària hem de seguir mobilitzats i organitzar-nos cada cop millor. Hem de formar Comitès de Lluita en defensa de l’ensenyament públic a cada institut, que faci assemblees massives, pancartes, redactar un full explicant què representaran les retallades al nostre centre d’estudis en particular, i sortir a repartir-la als mercats, parades de Metro, Rodalies i autobús; fer fotos dels cartells, pancartes i materials que hem anat fent i enviar-les amb un petit article a la web del Sindicat d’Estudiants per donar-les a conèixer a tots els estudiants; proposar a professors i pares del centre de fer assemblees en hora lectiva conjuntes per debatre les causes de les retallades i el pla de lluita que necessitem; organitzar tancades nocturnes juntament amb els nostres pares i professors i aprofitar per fer debats i xerrades, ocupar l’institut per la tarda per convidar els treballadors del barri a un acte de professors, pares i estudiants i explicar per què estem en lluita, etc.

Lluita amb nosaltres per:

 1. Cap lloc de treball és sobrer a l’educació pública. Readmissió immediata dels 2.000 professors interins acomiadats entre el gener i l’agost.
 2. No a les retallades. Per garantir la qualitat de l’educació pública, amb mitjans materials i humans suficients, cal arribar a una inversió del 7% del PIB.
 3. Ni un sol no admès a FP. Aquest any més de 50.000 estudiants s’han quedat sense plaça a la FP. És necessari crear tantes places com demanda hi hagi.
 4. No a la massificació. Contractació dels professors necessaris perquè les aules de l’ESO no tinguin més de 25 alumnes per classe i els de Batxillerat un màxim de 30.
 5. No als barracons. Aquest curs encara 20.000 estudiants a Catalunya cursaran en aules prefabricades i barracons. Pla de construcció de places públiques suficients.
 6. Contractació del personal de suport suficient. Contractació de psicòlegs, pedagogs i personal de suport i orientació necessari per garantir els reforços i ajudar els estudiants amb més dificultats.
 7. Prou de retallades a les Escoles Oficials d’Idiomes, a l’educació Primària, a la Infantil i a la Universitat.
 8. Ni un euro del diner públic a l’escola privada. Fi de la política de subvencions amb diner públic per a aquells que entenen l’educació com un negoci.
 9. Reconeixement de tots els nostres drets democràtics. Pel reconeixement efectiu del dret d’assemblea en hora lectiva per a tots els estudiants, com ja passa a Andalusia i Extremadura.
 10. Cap sanció o represàlia per exercir el nostre dret de Vaga.
 11. No a la sentència del TSJC: és reaccionària i antidemocràtica. Defensem una única xarxa educativa pública.
 12. Fora la religió de les aules, en defensa de l’ensenyament públic laic.

Uneix-te al Sindicat d’Estudiants i organitza Comitès de Lluita al teu centre d’estudis!

DEFENSEM L’EDUCACIÓ PÚBLICA!

ELS DINERS DEL BANQUER PER A L’INSTITUT OBRER

PER UNA VAGA DE TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA COM A PAS PREVI PER A UNA VAGA GENERAL A CATALUNYA I A TOT L’ESTAT EN CONTRA DE LES RETALLADES SOCIALS

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos