PER UNA VAGA GENERAL DE 24 HORES CONTRA LA CRISI

12 maig: concentració en defensa de l'educació pública
19 hores Pl. Sant Jaume. Convoquen els sindicats de professors (USTEC, CCOO, UGT, CGT i ASPEPC) i el Sindicat d'Estudiants

Aquest curs ha estat marcat per una intensa mobilització en defensa de l'educació pública, contra el Pla de Bolonya a la universitat i contra la LEC (llei de privatització del tripartit) als instituts i escoles. En alguns moments, ambdues lluites han confluït en una mateixa, el que ha augmentat la força de la comunitat educativa.

descarrega't el panflet del Sindicat d'Estudiants en pdf

Durant el primer trimestre hi va haver dues vagues generals d'estudiants d'instituts i universitat, el 22 d'octubre i el 13 de novembre, amb 50 manifestacions arreu de l'Estat, a Catalunya conjunta amb els professors amb més de 50.000 manifestants a Barcelona.

Els tancaments d'estudiants a les universitats van adquirir una gran repercussió mediàtica, i hi va haver varies manifestacions d'estudiants. Però el que realment va suposar un pas endavant en la lluita va ser la VAGA GENERAL de tota la COMUNITAT EDUCATIVA del 19 de març, amb un seguiment de la vaga massiu i amb més de 100.000 manifestants contra la LEC, però també contra la brutal càrrega i desallotjament policial que el dia anterior es va produir a la universitat. Una setmana després, el 26 de març, una manifestació pacífica de més de 20.000 estudiants d'universitat va demostrar que la repressió no aturaria la lluita.

El govern tira endavant els atacs a l'educació pública

Tot i l'èxit de les mobilitzacions educatives, el govern central i el tripartit estan totalment disposats a tirar endavant amb els plans de privatització de l'escola pública. Volen que els joves i els treballadors paguem els plats trencats de la crisi econòmica, entre altres coses, amb la degradació de la pública i la privatizació de l'educació.

El govern del PSOE ha anunciat que accelerarà l'aplicació del Pla Bolonya, fent que el curs vinent el 75% de les carreres apliquin Bolonya. Una nova mostra del que realment significa Bolonya, expulsar al fill de l'obrer de la universitat, el tenim amb la recent mesura anunciada: augmentaran les multes a repetidors. És a dir, en comptes de disminuir el cost de les taxes (1000€ anuals el grau, i entre 2000 i fins a 10.000€ el postgrau) i augmentar les beques, el que faran és augmentar les taxes a aquells estudiants que tenim més problemes econòmics, aquells que treballem alhora que estudiem.

A Catalunya el Departament d'Educació, tot i l'èxit de la vaga del 19 de març, vol aprovar la LEC aquest curs. A més, està anunciant mesures dràstiques de retallada de pressupostos: un altre cop supressió del batxillerat nocturn, reducció de les places públiques en tota una sèrie de trams educatius, reducció de plantilles, acomiadament d'interins i augment de la jornada laboral dels professors, en detriment de la qualitat de l'educació pública. Això significa la LEC: degradació de l'escola pública!

La lluita continua: 12 de maig concentració

Davant aquestes mesures, els sindicats de professors han anunciat un pla de mobilitzacions, amb una concentració per la tarda el 12 de maig i possibles vagues al mes de maig o juny, sense especificar la data.
El Sindicat d'Estudiants considerem que, després de l'èxit del 19 de març i de l'ofensiva del Departament contra l'escola pública, és necessari donar continuïtat a la lluita. Recolzem aquestes mobilitzacions i fem una crida als estudiants a participar en la concentració del 12 de maig.

Però considerem convocar una concentració per la tarda és totalment insuficient, després de més d'un any de lluita i tres vagues generals d'estudiants i professors, que han demostrat la voluntat de lluita de la comunitat educativa.

Descentralitzar la força de la comunitat educativa, separar la lluita d'estudiants i professors, separar la lluita contra la LEC i contra Bolonya, i sobretot convocar mobilitzacions per la tarda, no suposen un pas endavant respecte al 19 de març, sinó un pas enrere que en comptes de sumar a més sectors en la lluita, el que pot fer és desanimar al sector més combatiu del professorat i els estudiants.

El Sindicat d'Estudiants fem una crida als dirigents dels sindicats de professors a posar data a una nova VAGA GENERAL DE LA COMUNITAT EDUCATIVA en el mes de maig. Estem a finals de curs i el temps corre a favor del Departament i contra la comunitat educativa.
Per un altra banda, després de tres vagues de professors i estudiants i múltiples concentracions i accions de protestar, el que necessitem és un pla de lluita amb objectius clars: retirada de la LEC i paralització del Pla Bolonya.

La nova convocatòria de vaga ha de suposar un pas endavant, el que implica un major participació dels mestres, professors i estudiants en la lluita. La eina fonamental de lluita de la comunitat educativa, en defensa de la conquesta històrica dels treballadors que és l'educació pública, és la vaga i la mobilització massiva al carrer. Però després de tres vagues, és necessari donar nous passos endavant, i no només fer vaga i manifestació, sinó dotar al moviment d'un pla de lluita sostingut en el temps.

El Sindicat d'Estudiants pensem que és necessari que a les escoles s'organitzin assemblees de mestres que escollin comitès de lluita, i es coordinin entre les diferents escoles a través de representants escollits en assemblea per cada escola. Als instituts s'ha de fer el mateix, amb assemblees conjuntes d'estudiants i professors, i comitès de lluita conjunts.

Aquests mètodes de lluita no signifiquen deixar de banda els sindicats, ans al contrari. Son els dirigents sindicals i els afiliats als sindicats els que han de participar i impulsar aquest pla de lluita. D'aquesta forma aconseguirem implicar a més sectors a la lluita, especialment als pares i mares (la classe obrera) fent front a la campanya de criminalització del govern i els mitjans de comunicació. De fet, d'aquesta manera s'organitzava la lluita educativa no fa tants anys.

A la universitat, tot i que s'apropen els exàmens, el Sindicat d'Estudiants fem una crida als estudiants d'universitat a participar en la mobilització del 12 de maig, i a participar en la Vaga General de la Comunitat Educativa que es durà a terme a finals de curs. Separar la lluita contra la LEC de la lluita contra Bolonya és fer-li el joc al govern, que pretén dividir a la comunitat educativa per debilitar-nos. La unió fa la força.

Unificar la lluita educativa a nivell estatal: Per una Vaga General de tota la Comunitat Educativa

Al País Valencià la vaga general d'estudiants i professors del passat 28 d'abril va ser un èxit total. El 25 de març també els professors de secundària i els estudiants van fer vaga a la Comunitat Autònoma de Madrid.

Aquestes lluites, igual que a Catalunya, són en defensa de l'educació pública, perquè tan el govern central com els governs de les comunitats autònomes, estan aplicant en essència la mateixa política educativa: degradació de la pública i privatització.

El Sindicat d'Estudiants creiem que és necessari unificar aquestes lluites i organitzar un front de lluita estatal en defensa de l'educació pública que prepari una VAGA GENERAL DE TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA arreu de l'Estat pel curs vinent.

Unificar la lluita amb els treballadors:
Per una VAGA GENERAL de 24 hores

Els capitalistes i banquers, que durant els últims anys han obtingut beneficis multimilionaris en base a les hipoteques, baixos salaris, explotació i precarietat laboral, ara estan carregant sobre les esquenes dels treballadors les conseqüències de la crisi. Ja hi ha més de quatre milions d'aturats, i segueix creixent.

El govern del PSOE ha regalat 150.000 milions d'euros a la gran banca i les multinacionals en múltiples ajudes, diners públics que surten de les butxaques dels treballadors (impostos) i que haurien d'anar a l'educació i la sanitat pública, i a garantir el subsidi d'atur indefinit fins trobar una feina per tots els aturats. Tot i aquestes ajudes, la xifra d'acomiadaments no para de créixer.

Els sindicats CCOO i UGT han organitzat manifestacions contra els acomiadaments a desenes de ciutats contra la crisi, però la iniciativa la han pres els sindicats ELA i LAB a Euskadi, on han convocat Vaga General de 24 hores de treballadors contra els acomiadaments i contra la crisi. Aquest és el camí! El Sindicat d'Estudiants convoquem el 21 de maig a Euskadi, i fem una crida als dirigents sindicals de UGT i CCOO a convocar a Euskadi i convocar arreu de l'Estat una Vaga General per fer front a la ofensiva patronal i exigir al govern del PSOE que defensi els drets dels treballadors, no només de paraula, sinó amb els fets.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos