El passat dimarts 17 de febrer vam rebre a la seu del Sindicat d’Estudiants (SE) de Barcelona una notificació segons la qual el SE “per haver enganxat cartells als carrer del Raval del Pallol i Plaça Catalunya [de Reus]” rebia “una sanció de multa de TRES CENTS EUROS” sumat “al pagament de 200€ corresponents al cost que ha suposat la neteja de les parets”. Aquesta notificació “ho mana i signa el Regidor Adjunt a l’alcaldia de Guàrdia Urbana”, el Sr. Eduard Ortiz.

D’aquesta sanció en concret cal destacar d’entrada dos aspectes: primer, els cartells es van enganxar en tira adhesiva, per tant per retirar el cartell és suficient en desenganxar-lo. El pagament de 200€ en concepte de neteja és completament desproporcionat. Segon i més important, la sanció és contra l’organització que signa el cartell i no contra la persona o persones que l’haguessin enganxat com és habitual. Això crea un perillós precedent segons el qual qualsevol cartell enganxat en una zona no permesa i que consti el nom de l’organització (l’hagi o no posat aquesta) és prova suficient per a multar aquesta entitat.

L’última multa d’una llarga llista

Aquesta és la darrera multa que ha rebut el SE a nivell estatal d’una llarga llista en els darrers temps. Des de fa uns mesos el SE està patint una autèntica pluja de sancions amb motiu d’enganxar cartells informatius (Galícia: 1800€, Barcelona: 370€, etc., total: 2670€), però també per altres motius no menys escandalosos com “repartir propaganda en via pública sin autorización, arrojando parte de ella por el suelo. Se le han incautado unos cien pasquines del Sindicato de Estudiantes” de la que encara no se’ns ha notificat la quantitat.

A nivell local la situació no és millor. La multa al SE és la darrera d’una extensa llista de sancions a diverses entitats sense ànim de lucre de Reus. Algunes organitzacions de la ciutat estan patint una autèntica sagnia econòmica  per enganxar cartells informatius de les seves activitats en llocs “no permesos”. Aquesta situació que s’ha agreujat els darrers anys es dóna en un context de conflicte endèmic en que diverses organitzacions reusenques han demanat reiteradament a l’Ajuntament que posi espais publicitaris públics destinats exclusivament a les entitats sense ànim de lucre per a què puguin comunicar les seves propostes i activitats.

 Un conflicte que dura dècades i que no s’arregla

Per les entitats sense ànim de lucre el cartell és un dels pocs recursos, barats i eficaços, per poder anunciar les seves activitats i propostes. Els grans recursos propagandístics (TV, ràdio, cartelleres gegants, etc.) sols estan a disposició de qui té recursos per pagar-les: les empreses privades i organitzacions que manegen grans pressupostos.

Hi ha ciutats, com Tarragona, on directament no hi ha CAP espai públic on poder enganxar cartells. En altres espais com instituts i universitats el criteri resta en mans del director o degà que molts cops permet o no permet enganxar cartells segons la major o menor simpatia que li genera l’entitat que ho sol·licita.

A la ciutat de Reus la situació és una mica particular. Gràcies a les diferents campanyes que diverses entitats de la ciutat han engegat en el passat (1981, 1995, 2006 i 2008), s’han aconseguit certs espais públics on poder enganxar cartells. Aquests espais estan destinats, teòricament, en exclusiu per entitats sense ànim de lucre i són unes columnes metàl·liques publicitàries anomenades popularment “pirulís”.

A dia d’avui l’Ajuntament no ha col·locat tots els “pirulís” que es va comprometre en diferents acords formals. I el que és més greu, aquests espais són utilitzats sistemàticament per empreses privades a pesar que a sobre dels “pirulis” hi posa ben clarament que no els hi està permès. De fet la capacitat d’enganxar d’aquestes empreses privades, que contracten d’altres empreses per fer aquesta tasca, és tan regular i amb cartells de dimensions tan enormes que fan pràcticament inútil l’intent d’enganxar cartells per part de les entitats sense ànim de lucre, doncs poques hores després ja estan sepultats.

En aquestes circumstàncies les entitats s’han vist obligades, si volien fer una mínima propaganda de les seves activitats i propostes, a enganxar cartells en espais alternatius no permesos (cases abandonades, portalades que mai s’obren, etc.).

Per més inri en aquests espais alternatius també hem hagut de competir amb les empreses privades que a la pràctica fan el que volen doncs no són multades o les multes que puguin rebre (que per una petita entitat és una asfíxia econòmica) són irrisòries amb comparació al pressupost destinat a propaganda.

 Que ha fet l’Ajuntament?

 Davant aquesta situació l’Ajuntament ha actuat de la següent manera:

· No acomplint els acords formals amb les entitats de la ciutat de posar més “pirulís”.

· No impedint que les empreses privades enganxin cartells en els pocs “pirulís” habilitats.

· Multar salvatgement a les entitats sense ànim de lucre de la ciutat que enganxen en llocs alternatius. Aquesta pressió econòmica arriba al grau d’autèntica persecució en alguns casos com el Casal Despertaferro que els darrers anys ha rebut multes que sumades donen un valor superior a 2000€.

 Que proposem:

 Primer de tot la retirada immediata de la multa al SE de Reus i de totes les multes a entitats sense ànim de lucre de la ciutat per motiu d’enganxar cartells en espais “no permesos”.

L’acompliment dels acords a que va arribar l’Ajuntament en el passat i que detallem amb un document adjunt al final de l’article signat per vàries organitzacions que llavors van recolzar la campanya i que en resum és centra en dos punts: més “pirulís” i que aquests estiguin lliures de publicitat d’empreses privades.

 Res és casual

 L’actitud de l’Ajuntament de Reus, ajuntament governat per PSC, ERC i IC, no és el que hauríem d’esperar d’un ajuntament que es diu d’esquerres i que ha estat votat per joves i treballadors que n’esperen una major sensibilitat social. L’ajuntament hauria de garantir el dret a la llibertat d’expressió i això és una qüestió molt concreta: posant espais on poder enganxar la propaganda informativa de les entitats de la ciutat.

El SE i el Casal Marxista de Reus anuncien que en coordinació amb totes les entitats sense ànim de lucre de Reus, sindicats, federacions de veïns, etc., que ho vulguin, portarem a terme una àmplia campanya informativa en instituts, universitats, fàbriques, mercats, carrers..., explicant l’actual situació.

La pluja de multes que estan patint moltes entitats a Reus i arreu no és casual. Moltes organitzacions són castigades per la seva combativitat i en el nostre parer és tracta en molts casos d’una autèntica campanya d’asfíxia econòmica que té per objectiu afeblir a qualsevol organització que lluita per una societat diferent.

El SE lluita des de fa més de dos dècades per una educació pública, laica i gratuïta pels fills dels treballadors, per un lloc de treball digne després d’estudiar i per una societat socialista, la única que realment podrà garantir una vida digna. Ens ataquen per això i per això seguirem lluitant!

 · Fora multes al SE i a les altres entitats per enganxar cartells en llocs alternatius!

· Acompliment dels acords formals als que va arribar l’Ajuntament de Reus amb les entitats: espais públics per enganxar cartells per les entitats sense ànim de lucre i lliure de propaganda d’empreses privades!

· Per un ajuntament amb una política veritablement d’esquerres!

 

Document adjunt:

Comunicat sobre la situació dels espais informatius públics per a les entitats de Reus 

Consideracions al voltant de la situació existent en el tema dels espais públics per a informació de les entitats de Reus.

Ni es respecten les normes d'utilització ni l'Ajuntament ha instal·lat els nous espais que va prometre

Les entitats ciutadanes de Reus que des de 1981 venim reclamant espais públics per a comunicar les nostres activitats o expressar les nostres opinions, vam establir al començament de l'any 2006, després d'una nova campanya reivindicativa, un acord amb l'Ajuntament de Reus. El llavors responsable de Via Pública, Sr. Eduard Ortiz, va disposar que 16 pilones (“pirulís”) es destinessin exclusivament per a l'ús de les entitats sense ànim de lucre i va afirmar que es col·locarien altres 40, dels quals 32 serien per a la mateixa utilització reclamada per les associacions. Tot això va ser regulat en un ban de l'Ajuntament amb la normativa d'ús i les sancions per qui incompís allò marcat en el ban, l'Ajuntament va fer una roda de premsa per presentar-ho i el tema va ser àmpliament recollit pels mitjans de comunicació locals.

Al maig del 2006, vam comunicar que els espais existents no estaven sent respectats per la publicitat comercial. Es va dir llavors públicament que el consistori posaria fi a aquesta situació aplicant multes a les empreses infractores. Estem al començament del 2008 i la situació real és que és inútil fixar els nostres cartells en els espais reservats per a les entitats, perquè tot just duren unes hores abans de ser tapats pels anuncis de discoteques o qualsevol altra publicitat comercial. I la conseqüència és que perdem el temps, els cartells i la possibilitat de comunicar les nostres activitats als ciutadans. A més, els nous pirulís a que es va comprometre l'Ajuntament no han estat instal.lats, i tenint en compte la situació actual, tampoc no servirien per a res si la normativa d'ús no es compleix.

Demanem de l'Ajuntament de Reus, que prengui les mesures necessàries per a garantir que aquests espais estiguin realment disponibles exclusivament per a les entitats, i que es compleixi el compromís d'habilitar els restants 40 pirulis.

Reus, febrer 2008

Confederació General del Treball (CGT), Centre Llatinoamericà, Casal Despertaferro, Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC-Reus), Iniciativa per Catalunva-Verds (IC-V Reus), Associació Reggus, Candidatura d'Unitat Popular (CUP-Reus), Produccions Demencials, Coordinadora de Barraques de Reus, Sindicat d'Estudiants, Corrent Marxista Internacional - Militant, Associació per a la Música Creativa i Actual (AMCA), Perejil's Sounds, Assemblea de Joves de Reus, PSUC Viu, Joves d'Esquerra Verda-Reus, Bat a Bat Kultur, Associació Jovenil de Jugadors de Rol de Reus
 

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos