¿Qué defensa el Sindicat d’Estudiants?

Avui, 4 de març, milers d’estudiants arreu de l’Estat hem sortit al carrer per exigir la retirada dels Plans de Bolonya i de la LEC, demandar una educació pública de qualitat i deixar ben clar que els joves no permetrem que l’actual crisi econòmica la continuïn patint les families obreres.

L’educació pública està sent atacada: Bolonya només portarà la “homologació amb l’educació europea” als fills dels rics, aquells que poden pagar-se els 3.000 euros que costaran els postgraus. Mentrestant, per la immensa majoria de la societat l’únic que ens ofereixen és atur i precarietat. Ja hi ha prop de quatre milions de treballadors en l’atur i prop d’un milió de famílies no tenen cap ingrés. No obstant, els responsables de la crisi econòmica, els grans banquers i capitalistes segueixen obtenint obscens beneficis: els principals bancs van aconseguir en el 2008 17.590 milions d’euros de beneficis. Quants instituts es podrien construir amb tots aquests diners? Quants llocs de treball podrien crear-se? 

El Sindicat d’Estudiants va proposar al conjunt d’estudiants la convocatòria d’aquesta nova jornada de vaga general per continuar les mobilitzacions del primer trimestre, del 22 d’octubre i el 13 de novembre. El nostre objectiu era unificar la lluita contra els diferents atacs que està patint l’educació pública i la joventut. Aquí a Catalunya el tripartit tracta d’imposar la LEC, una llei que privatitzarà l’educació pública. Però no es tracta de l’únic atac. En altres zones de l’Estat hi ha atacs similars i a nivell general tenim el Procés de Bolonya que busca privatitzar la universitat pública i deixar fora a les famílies obreres. 

No obstant, els dirigents sindicals de CCOO i UGT, en lloc de respondre de forma unificada a tots els atacs per poder actuar amb més força, el que estan fent arreu de l’Estat és respondre (quan ho fan) “cadascú pel seu costat”: avui a València, ahir a Madrid, demà a Catalunya,... 

Sempre hem afirmat que podem frenar Bolonya i la LEC, però que per això necessitem la unitat amb el moviment obrer arreu de l’Estat. Aquesta unitat es pot conquerir per mitjà de mobilitzacions el més massives possible que es guanyin la oïda dels treballadors. Aquí ho hem vist: la vaga del proper 19 de març amb els professors és fruit del descontent que hi ha entre els professors i de l’èxit de les convocatòries anteriors. Per això, una de les nostres reivindicacions més importants és la petició als dirigents de CCOO i UGT a que convoquin una Vaga General de 24 hores en defensa dels serveis públics i en defensa dels llocs de treball. Per lluitar contra Bolonya no n’hi ha prou amb sortir un dia al carrer, o fer una tancada o un referèndum. Totes aquestes iniciatives poden ser útils, però la clau és unificar-nos amb el moviment obrer i vincular els atacs a l’educació pública amb la crisi econòmica. 

Nosaltres hem proposat en nombroses ocasions la unitat d’acció a altres organitzacions d’estudiants que es reclamen d’esquerres, però només hem rebut el silenci o els insults i calumnies. El Sindicat d’Estudiants volem una unitat que es basi en la lluita i la mobilització, mitjançant un pla de lluita concret:

 -          Assemblees massives i democràtiques on puguin participar tots els estudiants i on es votin les propostes i s'elegeixin (i revoquin) democràticament els representants. -          Vagues i manifestacions massives pacífiques com a mètode fonamental de lluita, departides y decidides democràticament.

-          La lluita contra Bolonya tancada dins les quatre parets de la universitat està condemnada al fracàs. Unificar les lluites entre les diferents etapes educatives (infantil, primària, secundària, universitat...) i a tot l'estat.

-          Cap confiança en els rectors que han demostrat un cop i un altre que només defensen els seus interessos corporatius. Explicar als estudiants què és realment Bolonya y la LEC i guanyar-nos l'oïda de professors, personal laboral, pares i treballadors en general.

-          Unificar les lluites dels estudiants amb les del moviment obrer (contra la crisi capitalista, la destrucció d'ocupació i la privatització dels serveis públics).  

Ara la lluita continua. El proper 19 de març la mobilització serà junt als professors de Catalunya. Els sindicats USTEC, CCOO, UGT, CGT i ASPEPC, i el Sindicat d’Estudiants convoquem vaga general i manifestacions. Però amb manifestar-nos no és suficient. Hem d’arribar a més gent, explicar més, convèncer a més companys. Per això hem d’estar més organitzats. Afilia’t al Sindicat d’Estudiants.  

PLATAFORMA REIVINDICATIVA DEL SINDICAT D’ESTUDIANTS 

ACCÉS A LA UNIVERSITAT· Retirada immediata del decret que endureix la selectivitat. No a la selectivitat. La nota mitjana de batxillerat garantirà l'accés a la universitat. Construcció de 250.000 places universitàries públiques per les carreres amb més demanda i desmassificar la universitat pública. 

UNIVERSITAT PÚBLICA I DE QUALITAT· Fre immediat al procés de Bolonya. Derogació de la LOU i la LUC. No a la gestió empresarial de la universitat pública. No a les taxes acadèmiques a la universitat ni a les multes a repetidors. 40% d'estudiants amb beca. Beca-salari de 1.100 euros al mes, els dotze mesos, per Batxillerat, Cicles Formatius i Universitat, només a la xarxa pública. Universitat pública i gratuïta. 

RETIRADA DE LA LLEI D'EDUCACIÓ DE CATALUNYA (LEC). No a la privatització ni a la gestió empresarial dels centres públics. Ni un euro a l'educació privada concertada. No a l'autofinançament dels centres públics, no a les quotes ni als préstecs bancaris. Manteniment i potenciació del batxillerat nocturn. No als centres guetto per immigrants. 

DIGNIFICACIÓ DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL· Cap devaluació del títol de FP. Construcció de 70.000 places públiques de grau mig i de 50.000 places públiques de grau superior. Curs pont públic i gratuït entre grau mig i grau superior que garanteixi l'accés immediat. Pràctiques a les empreses, remunerades amb un salari de 1.100 euros al mes. 

EDUCACIÓ PÚBLICA I DE QUALITAT· Els diners públics per a l'educació pública. Cap barracò ni aula prefabricada. Pla estatal de construcció de 600.000 places públiques per l'educació infantil. Supressió dels concerts educatius: xarxa única pública. Reducció del número d'estudiants per aula. Fora la religió de les aules. 

FINANÇAMENT DE L'EDUCACIÓ PÚBLICAPla de xoc per dignificar l'educació pública. 29.000 milions d'euros en quatre anys (el que suposa menys del 20% dels 150.000 milions d'euros que Zapatero està regalant als banquers). 7% del PIB per l'educació pública. Si que hi ha diners per dur a terme aquestes mesures: El govern els està regalant als banquers. Expropiació de la banca sota control obrer per garantir uns serveis públics de qualitat.

Reunió del Sindicat d’Estudiants:Demà dijous 5 de març a les 18.30 hores al nostre localCasal Marxista - C/Reina Amàlia 6, baixos esquerra, METRO Sant Antoni o Paral·lelTelèfon 933 248 325 Email Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos