Descarrega l'octaveta

La sentència del TSJC que imposa un 25% de castellà a les escoles és un atac salvatge al català i al model d’immersió lingüística. Els franquistes amb toga, Ayuso, Vox i l’extrema dreta mediàtica són l’avantguarda de la reacció, i ataca de nou amb l’aplaudiment del PSOE.

La llengua catalana pateix una emergència lingüística. Només l'usa habitualment el 36% de la població i més del 35% no sap escriure’l. Des del 2005 hem perdut mig milió de parlants. A l’escola els o les estudiants que s’adrecen al professorat sempre en català ha passat del 56% al 39,4%, i l’ús en activitats en grup del 65,8% al 21,4%.

No acceptarem que acabin amb el model d’immersió lingüística, una reivindicació històrica de la classe treballadora catalana aconseguida després de dècades de lluita contra la dictadura franquista i els seus hereus, i que compta amb el suport aclaparadorament majoritari de la societat.

El 23M fem vaga educativa, d'estudiants i professors, contra els atacs al català de la dreta espanyolista, però també contra les polítiques antisocials del Govern ERC-Junts. Aquest Govern no només ha donat l’esquena a la mobilització popular que lluitem per la república catalana, sinó que fins i tot pretén acatar la sentència del TSJC. Prou acceptar imposicions antidemocràtiques del règim del 78 i normalitzar la repressió! Cal assenyalar a més que les retallades i les privatitzacions d’aquest Govern a l’educació pública i la cultura són causa directa de l’empitjorada situació que viu el català.

El Govern encapçalat per ERC, amb un Conseller d'Educació d'ERC, ha mantingut l'austeritat i les privatitzacions aplicades durant dècades pels Governs de l’antiga CiU, la dreta catalanista, i no ha suposat cap canvi respecte de l’anterior govern liderat per la dreta de Junts.

Catalunya és, amb la Comunitat de Madrid d’Ayuso, la que més diners regala a l'educació privada-concertada, i on es cobren quotes il·legals més altes: 202 euros al mes de mitjana! Uns concerts majoritàriament en mans de sectes ultracatòliques que escampen el seu missatge masclista i homòfob.

Ràtios i taxes elevades, falta de professores i precarietat laboral, amb més del 40% d’interines, gestió penosa de la Covid amb dos terços de substitucions sense cobrir... Falten places a l’educació pública, especialment a l'FP, però el curs passat van sobrar més de 16.000 a la privada-concertada finançades amb diners públics!

És per això que el Sindicat d’Estudiants, juntament amb el SEPC, cridem a tots i totes les estudiants d’instituts i facultats a la vaga per al proper 23 de març, així com els sindicats de docents USTEC-STEs, Intersindical i COS convoquen al conjunt dels professors i professores. Fem del 23 de març una gran vaga educativa en defensa del català i l’educació pública!

Tothom a la vaga per una escola pública, laica, de qualitat i en català!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos