La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya –formada pels sindicats CGT Catalunya, CATAC-CTS-IAC, COS, PSI-Lluitem, Infermeres de Catalunya i USOC– ha convocat vaga general sanitària a Catalunya per al proper 10 de març. Des d’Esquerra Revolucionària i Esquerra Revolucionària mostrem tot el nostre suport a la convocatòria i a les demandes que s’hi reivindiquen i fem una crida a participar en les mobilitzacions organitzades arreu del territori.

Durant aquesta pandèmia hem comprovat en carn pròpia les tràgiques conseqüències de llargs anys de polítiques privatitzadores i retallades tant per part de la dreta –el PP al capdavant del govern central com de CiU al Govern– com del PSOE-PSC.

A Catalunya, 20.000 persones han mort a causa de la Covid-19, un 30% de les quals a residències de gent gran. La falta de personal sanitari, material i equipament en la sanitat pública i en les residències ha causat un veritable caos, ha impossibilitat una atenció de qualitat a la població i en particular als nostres majors. A més, l'absència de mitjans de protecció ha posat en perill a metges, infermers/es, auxiliars, etc., fins al punt que més d'un 16% dels contagiats són professional sanitari.

La dreta catalana i la destrossa a la sanitat pública

El Govern d'Artur Mas (CiU) va aplicar una retallada global en els serveis públics de 4.500 milions d'euros. Els posteriors governs de JxSí i JxCAT-ERC no han revertit aquestes retallades, fet que situa Catalunya a la cua de l'Estat en atenció sanitària. L’Institut Català de la Salut (ICS) ha passat de 6.600 facultatius a 5.700! De 2010 a 2017, la dreta catalana ha retallat 1.000 milions d'euros el pressupost de la sanitat pública!

Els pressupostos de la Generalitat per al 2020 –prorrogats per aquest 2021– pactats per JxCat i ERC amb els Comuns, presentats com un gran avanç, no recuperen els nivells de despesa sanitària d'abans de les retallades. Si aquesta reduïda inversió seria ja insuficient en condicions normals, en plena pandèmia mantenir l'infrafinançament crònic del sistema suposa un veritable drama per a milers de famílies treballadores.

Cal acabar amb la privatització i el negoci de la patronal!

La sanitat privada va avançar en època de retallades. Per exemple, la Generalitat va lliurar 300 milions d'euros al hòlding sanitari IDCsalud, controlat per un fons de capital de risc, mentre retallava un 16% el pressupost del CatSalut. I és que el 76% dels hospitals i el 56% dels llits hospitalaris catalans són gestionats per empresaris privats. El 42% del total de llits hospitalaris de Catalunya són propietat del grup Quirónsalud! Catalunya s'ha convertit en el territori que regala més diners públics a les clíniques privades: més d'un 25% del pressupost! És un complet escàndol!

El mateix, o pitjor, ocorre amb les residències de gent gran. En 2016, de 57.000 places només 5.000 eren gestionades directament per la Generalitat. Atendre els ancians amb criteris empresarials comporta falta de recursos, precarietat, contagi i mort.

La República que volem no és la de la dreta catalana!

El Govern JxCAT-ERC també és responsable de la crisi sanitària a Catalunya perquè han mantingut les polítiques de retallades i privatitzadores en la sanitat i en les residències. El Govern no enganya ningú autoexculpant-se de responsabilitats i assenyalant el govern central. En plena pandèmia, hem vist com el Govern donava 43.400 euros a les clíniques privades per pacient ingressat en UCI, mentre la pròpia patronal sanitària estimava el cost en 1.000 euros, es negava a cedir la majoria dels seus llits a l'atenció de la Covid-19 i aplicava ERTOs en els seus centres. La patronal sanitària s'ha fet d’or amb el Govern mentre desenes de milers sofríem.

La república catalana per la qual vam votar l'1 d'Octubre, que defensem i per la qual lluitem milions de treballadors i joves a Catalunya amb mobilitzacions massives als carrers, és una república catalana al servei de la classe treballadora, sense retallades ni desnonaments, sense privatitzacions ni acomiadaments, una república que res té a veure amb les polítiques capitalistes que aplica l'actual Govern.

Pere Aragonès parla de la necessitat de “polítiques d’esquerres” i un “pla de rescat social”, però la realitat és que els dirigents d’ERC no només han avalat les polítiques de la dreta catalana de retallades a la sanitat i al conjunt de serveis públics fins ara, sinó que les han aplicat fermament sent-hi al capdavant de la Conselleria de Salut i de la d’Ensenyament. Si de veritat volen “reconstruir el país amb justícia social” i “eixamplar la base” de suport a la república com diuen, el primer que han de fer és revertir immediatament totes les retallades i atendre a les demandes del personal sanitari que amb enorme responsabilitat es mobilitzarà aquest 10 de març.

Per un pla de xoc per a la sanitat i les residències. Passar el SAD a titularitat pública ja!

A Catalunya, com a la resta de l'Estat, no hem vist ni rastre de l’“escut social” del govern de coalició PSOE-UP, i el que desgraciadament sí hem vist ha estat l'aplicació de mesures orientades a mantenir els beneficis milionaris dels empresaris a costa de la nostra salut i llocs de treball, incloent el regal de 100.000 milions a l'Ibex i a la banca i facilitar l'aplicació d’ERTO.

El govern del PSOE-UP ha de deixar de cedir a les pressions de la dreta i els empresaris i plantejar una alternativa real en favor de les milions de famílies treballadores. És necessari blindar una sanitat, unes residències i una atenció domiciliària 100% públiques i de qualitat. És perfectament possible fer-ho, derogant la Llei 15/1997, que va obrir la sanitat pública al sector privat, i prenent mesures clares i que vagin al fons del problema:

  • En defensa de la sanitat pública: mitjans humans i materials ja! Contractació immediata de 20.000 professionals sanitaris. Reforç immediat dels hospitals i dels centres d'atenció primària. Nacionalització de la sanitat privada i els centres de gent gran, dels seus recursos humans i tècnics, hospitals i clíniques.
  • Nacionalització del sector farmacèutic, gratuïtat de totes les medicines necessàries per a enfrontar el coronavirus i la resta de les malalties! Fora totes les retallades i el copagament.
  • Per una desescalada en benefici de les famílies treballadores. El govern ha de proporcionar gratuïtament tots els mitjans de protecció sanitària necessaris i garantir per llei que totes les treballadores i treballadors puguin romandre a casa amb permisos retribuïts per a assegurar la conciliació familiar, que els seus llocs de treball i salaris siguin respectats i que no es perdi cap dret laboral.

Cal aixecar un gran moviment per a exigir tant al Govern com al govern central la presa immediata de mesures per a garantir una atenció sanitària pública, gratuïta i de qualitat. L'organització de les treballadores sanitàries en protestes davant dels centres de salut i hospitals i l’enorme suport social està posant sobre la taula l'enorme ràbia que existeix i la disposició de milers a lluitar sense descans per la sanitat pública. La vaga sanitària del 10 de març és un nou pas en aquesta direcció.

Tot el suport als treballadors i treballadores del sector sanitari!

Prou retallades! Per una sanitat 100% pública i de qualitat!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos