El passat 20 de maig el conseller d'ensenyament de la Generalitat, Josep Bargalló (ERC), va anunciar la reobertura a partir de l’1 de Juny dels centres d’estudi de territoris que es trobin en la fase dos del desconfinament . Aquesta decisió lluny de suposar un benefici per als i les estudiants crea un risc per la nostra salut i el de les nostres famílies. És per això que des del Sindicat d’Estudiants mostrem la nostra total oposició i cridem a tots i totes les estudiants a no assistir a classe.

Durant la crisi sanitària el govern de la Generalitat i la conselleria d'Ensenyament han donat l'esquena a tots i totes les estudiants de famílies treballadores pels quals no han ofert una solució a totes les nostres demandes, i un retorn temerari a les classes no és ni de bon tros la solució als problemes de l'estudiantat.

Falten professors i les instal·lacions no estan preparades

Els centres d’estudi no estan preparats per a la seva reobertura, ni tan sols en les condicions de voluntarietat i centrada en els cursos pont que el departament planteja. Durant els últims anys les retallades en l'educació pública han fet greus estralls a les nostres escoles i instituts; ràtios elevades, falta d'espai als centres, manca clara de professorat i de personal d'administració i serveis, etc. En moments com aquests amb la falta d'inversió als centres educatius no es poden garantir les mesures de seguretat i distanciament.

A més a més, tota aquesta reobertura suposarà una pressió afegida per als nostres professors i professores. Si a les classes telemàtiques s’afegeixen les classes presencials, d’això se’n diu doble jornada! És un escàndol complet que s’afegeixi una nova pressió als nostres professors i professores després de mesos que han fet mans i mànigues per mantenir les classes telemàtiques i el seguiment de tots i totes les estudiants a pesar de la bretxa digital que afecta a milers de famílies i l’absència de recursos per a assegurar unes classes online de qualitat.

Els empresaris estan pressionant a les administracions perquè els nostres pares i mares que no han perdut la feina tornin a treballar per tal de seguir omplint-se les butxaques a costa de l’explotació dels treballadors i treballadores, que es produeix a més sense les mesures de protecció adequades en la majoria dels centres de treball. Per a fer això necessiten “deixar” els seus fills i filles en algun lloc, i per això volen que nosaltres tornem a classes encara que els centres tampoc estiguin preparats i sigui un risc per a la nostra salut. No podem permetre que s'avantposi els interessos empresarials a la salut de la classe treballadora.

L'executiu català ha d'aprendre d’altres països. Aquests últims dies hem pogut veure com estats com França, que deu dies abans que la conselleria fes pública la data de reobertura a Catalunya havia reobert ja les escoles. Pocs dies després de la posada en marxa del sistema educatiu el govern francès va haver de tancar al voltant de 70 centres per contagi del virus.

La reobertura dels centres ha de ser al setembre i amb tots els professors necessaris, els espais habilitats i les mesures de seguretat. El curs s’ha de donar per finalitzat immediatament, assegurar que tots i totes les estudiants passin de curs, contractar immediatament tot el personal necessari per a fer les habilitacions de les instal·lacions i la disposició de mesures de seguretat als centres per a la reobertura al setembre (personal mèdic, arquitectes, professors, etc.) i posar en marxa un pla de rescat per a l’educació pública.

Ens cal un pla de rescat immediat

És el moment de revertir tots aquests anys de retallades i privatitzacions de l'educació pública. Els estudiants no podem tornar a ser els principals afectats per les retallades. Exigim un pla immediat de rescat a l'educació per garantir que cap estudiant es quedi enrere i no pugui continuar amb els seus estudis, cal acabar amb la bretxa digital i garantir que tots els alumnes puguin tenir connectivitat a les seves llars. Però ni tan sols això és la solució per als que vivim en pisos petits, sense mitjans ni espais adequats per a l’estudi. L’única forma d’evitar l’exclusió en l’educació és garantint l’educació pública i gratuïta, presencial amb totes les mesures de seguretat necessàries, és a dir, amb els recursos econòmics que ho facin possible.

Cal una educació pública, gratuïta i de qualitat des de la llar d'infants fins a la universitat i acabar amb el negoci milionari de les empreses que durant anys s'han aprofitat de la privatització, no podem regalar ni un euro més a la patronal de la privada-concertada que fan de l'educació un negoci. Ens cal un pla de beques a la Formació Professional i les universitats perquè cap estudiant de la classe treballadora en quedi fora. Cal retirar immediatament la reforma curricular de l’FP que permetrà acomiadar milers de professors i a nosaltres explotar-nos en els centres de treball. El Conseller Bargalló ha de fer cas al clam ensordidor de la comunitat educativa que reclama urgentment un increment dràstic de la inversió en educació pública.

A més per tal de garantir que de cara al curs 2020-2021 es poden complir les mesures de protecció adients cal contractar milers de professors per assolir una rebaixa de ràtios a 15 alumnes per classe, en lloc d’obrir la porta a augmentar la quantitat d’alumnes per aula com ha fet recentment la Consellera de Salut Alba Vergés, dient ara que els nens contagien poc la malaltia per tal de justificar la reobertura. Cal adequar les instal·lacions del centre (habilitar gel desinfectant en els llocs adequats, adaptar altres espais que permetin la realització de classes...), construir en els propers tres mesos nous centres, preparar instal·lacions properes als centres (espais municipals, locals buits...), posar fi a la privatització dels menjadors escolars i altres serveis subcontractats dels centres per tal de dotar-los de suficient personal i recursos i així garantir la qualitat del servei i els drets laborals dels treballadors i treballadores.

Exigim a Josep Bargalló, conseller d'educació, i a la Ministra Celaá que en un moment d'emergència educativa com l'actual no girin el cap a tots els estudiants de famílies treballadores i reverteixin les retallades dels últims anys, per la nostra salut i perquè i que cap estudiant quedi enrere.

La reobertura dels col·legis i instituts a Catalunya per aquest curs és rebutjada per la gran majoria de la comunitat educativa. Ja hem vist innumerables mostres de rebuig dels professors i professores, com les que han fet públic centenars d’escoles i instituts del territori, com a L’Hospitalet, Maresme, Vallès Oriental i l’Alt Empordà. Des del Sindicat d’Estudiants enviem tota la nostra solidaritat als professors i professores que estan patint una gran pressió per a sense recursos reobrir els centres en condicions de seguretat i estan lluitant contra la decisió de la Conselleria d’Ensenyament i Josep Bargalló, que no segueix cap criteri ni educatiu ni sanitari. Sense garantir la nostra salut no tornem a classes!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos