El passat 5 de gener al barri de Sant Roc de Badalona es va produir un incendi que va causar 16 ferits i tres morts a causa d’una sobrecàrrega elèctrica, originada en un pis que tenia la llum punxada. Des de llavors la dreta i els grans mitjans de comunicació han desfermat una forta campanya mediàtica contra els ocupants, fent-los responsables de l’incendi.

Pobresa o irresponsabilitat? Qui són els culpables?

Al barri de Sant Roc es pateix la precarietat de la forma més directa a causa d’un gran número d’aturats i de l’abandonament de les administracions públiques. Sant Roc és un barri molt criminalitzat on una gran part de la seva població és de procedència estrangera, és un barri on conviuen persones de diferents nacionalitats, això sí, tots són treballadors i treballadores i molts pateixen una situació molt precària.

Tenir la llum punxada a Sant Roc no és un fet extraordinari; es viu una situació de pobresa on diverses persones del barri han hagut d’ocupar pisos i punxar la llum a causa d’uns preus excessivament alts i salaris de misèria. Segons els propis residents, aproximadament el 50% dels domicilis tenen la llum punxada, fet que ha desencadenat que Endesa hagi tallat el subministrament per a tots els veïns i veïnes diversos cops.

A l’any 2017, durant quatre mesos, el barri va patir talls de llum de forma intermitent i constant. Aquests talls van produir un descontent al barri i com a conseqüència els veïns iniciaren mobilitzacions, van tallar els accessos a Badalona sud i es van organitzar amb la PAC i la PAH, acampant a la Plaça de la Vila per reclamar habitatge digne.

L’ajuntament “del canvi” d’aquell moment, presidit per Guanyem Badalona en Comú, va comunicar que es posaria en marxa un projecte anomenat “Recuperem el barri bloc a bloc” que pretenia fer auditories als edificis del barri per analitzar les situacions de inseguretat. Aquest projecte mai es va dur a terme, malgrat la insistència de la PAC per agilitzar el procés i afegir més pisos al Parc Públic d’Habitatge. Tampoc les amenaces llençades a Endesa per part de l’alcaldessa del moment (Dolors Sabater), referents a que l’Ajuntament deixaria de pagar les factures de la llum si l’empresa no deixava de tallar la llum a les famílies que no poguessin pagar-la, van tenir cap efecte.

Xavier García Albiol, exalcalde i líder del PP a Badalona, ha aprofitat per fer campanya i passejar-se pel bloc afectat i afirmar que sota el seu mandat s’hagués evitat l’incendi. Les seves declaracions sobre aquest succés són nefastes, afirmant que la problemàtica es que hi hagi ocupes i que ell mai ho hauria permès. És clar que a aquest racista, xenòfob i masclista tant se li fa deixar a la deriva a la gent que necessita una llar mentre Endesa acumula beneficis milionaris i el seu partit és un niu de corrupció i de robatori de diners públics. El seu objectiu és enfrontar i dividir als veïns i veïnes de Badalona segons la seva nacionalitat. Quina vergonya!

Per un habitatge digne i serveis públics de qualitat

De fet García Albiol ha anunciat que presentarà una querella criminal contra els ocupants del pis. Aquesta afirmació va en la línia de les declaracions de l’actual alcalde de Badalona, Àlex Pastor (PSC)- que va desallotjar de l’alcaldia a Dolors Sabater amb el suport de PP i Cs-, en les quals mostrava decepció perquè no es poguessin detenir les persones que ocupaven pisos. És un escàndol! Els culpables d’aquesta situació són els banquers, els propietaris de les immobiliàries, els directors de les companyies elèctriques i els polítics com García Albiol que legislen a favor seu! S’ha de deixar ben clar que el principal problema no és l’ocupació o la “irresponsabilitat” de les persones que la fan; el problema és l’exagerat preu de l’habitatge i dels serveis essencials com són la llum, l’aigua i el gas, fet que obliga la gent a ocupar i a punxar la llum per necessitat.

La solució als problemes dels veïns i veïnes de Sant Roc és l’ampliació urgent del parc d’habitatge públic i la municipalització dels serveis bàsics per garantir uns preus d’habitatge, llum i aigua assequibles per a totes les famílies treballadores. L’única forma de dignificar les condicions de vida en el barri i en moltes altres zones pobres de Badalona i Catalunya és mitjançant la mobilització als carrers, exigint a la Generalitat la fi de les retallades i més inversió per als serveis bàsics, evitant també la falta de mitjans per apagar l’incendi que van denunciar els sindicats de bombers. El 29N va ser una gran jornada de vaga general al sector públic, amb desenes de milers als carrers reclamant al Govern la retirada de les retallades; és necessari continuar la lluita amb més força!

Centenars de veïns i veïnes de Sant Roc van donar una gran resposta i un meravellós exemple de lluita i tenacitat el passat dissabte 12 manifestant-se pels carrers de Badalona. Des de Esquerra Revolucionària i el Sindicat d’Estudiants enviem tota la nostra solidaritat i ànims als familiars i amics de les víctimes, als ferits i afectats, i deixem ben clar que continuarem recolzant la lluita dels veïns de Sant Roc amb la mobilització als carrers, perquè com es cridava a la manifestació del dissabte: La precarietat mata.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos