"¡A bajo el patriarcado, se va a caer, se va a caer!"

Durant les últimes setmanes hem viscut mobilitzacions de masses amb centenars de milers de dones, joves i treballadores, omplint els carrers de Xile i l'Argentina exigint als governs de Piñera i Macri respectivament, drets reals per a les dones, la fi de l'educació sexista i avortament lliure i gratuït als hospitals públics. Aquestes lluites no són casos aïllats, sinó la continuació del moviment "Ni Una Menos" sorgit a l'Argentina el 2015, i una part més de l'onada feminista que s'està qüestionant no només el masclisme sinó les bases del patriarcat i el capitalisme.

Marea verda a Argentina: "Que sobreviure a l'avortament no sigui un privilegi de classe"

El debat a la Cambra de Diputats de la Llei d'interrupció voluntària de l'embaràs, que es va desenvolupar durant més de 20 hores els dies 13 i 14 de Juny, i on més d'un milió de dones exigien al carrer la seva aprovació, es va saldar amb una victòria per una petita diferència de 4 vots.

Aquest resultat ha estat la conseqüència directa de la mobilització de masses, donant un dur cop al govern de Macri, qui es va veure obligat per la pressió social a obrir un debat que no volia i en el qual es posicionava en contra. També ha estat un cop sense pal·liatius a la jerarquia de l'Església catòlica, que es va valer de tots els seus mitjans per a carregar contra aquesta mesura.

A més a més, aquesta victòria estableix un precedent molt poderós per a les dones de tota l'Amèrica Llatina. Actualment només a Cuba, Uruguai, Guyana, Ciutat de Mèxic, Uruguai, Guaiana francesa i Puerto Rico es permet l'avortament més enllà dels supòsits de violació, malformació del fetus o risc per a la vida de la mare. La nova llei aprovada a Argentina va més enllà. Estableix el dret a l'avortament lliure i gratuït en hospitals públics fins a la setmana 14, i pot ampliar els terminis en els supòsits anteriors. També s'ha aconseguit que s'introdueixi l'educació sexual a escoles i instituts, una demanda molt sentida pel moviment i que es resumeix en la consigna: "educació sexual per a decidir, anticonceptius per a no avortar i avortament legal per no morir".

Una de les demandes més corejades aquests dies ha estat "avortament legal a l'hospital". Aquesta consigna exigeix ​​acabar amb els avortaments clandestins -segons el Ministeri de Salut es practiquen entre 370.000 i 522.000 cada any-, que posen en perill la vida de milers de dones: cada dia 135 dones ingressen a hospitals públics per complicacions després d'aquestes pràctiques clandestines, sent la principal causa de mortalitat materna. El cost d'un avortament en condicions de major seguretat és de més de 20.000 pesos, són les dones de la classe treballadora i els sectors més humils les que pateixen aquesta crua realitat. Per no parlar que fins ara es podien enfrontar a penes de fins a 4 anys de presó.

La "onada feminista" a Xile amenaça el govern de Piñera

A Xile la tardor passada es va legalitzar l'avortament sota els supòsits de violació, risc per a la mare i malformació fetal. No obstant això, es va incloure el "protocol d'objecció de consciència", que no només permet als metges negar-se a realitzar avortaments, sinó que ha degenerat en una objecció de consciència institucional i generalitzada, que impedeix en la pràctica el dret a l'avortament (tot i quan siguin els supòsits previstos en la llei), amb conseqüències dramàtiques per a moltes dones.

La brutal indignació social que provoca aquesta situació, catapultada pels casos d'abusos i agressions sexuals a estudiants en les universitats, ha donat lloc a mobilitzacions massives. Iniciades a les facultats, amb tancaments durant més d'un mes, aquestes protestes han anat sumant estudiants d'instituts i dones treballadores sota el lema "La precarització la vivim totes: al carrer estudiants, migrants, mares i treballadores", generant una veritable i poderosa "onada feminista".

Juntament amb les exigències de la fi immediata dels abusos, per una educació sexual a les escoles o acabar amb la precarietat, es demana també que el govern no admeti que les clíniques privades que reben fons públics puguin fer "objecció de consciència" davant l'avortament. Fruit d'aquesta pressió, el reaccionari president Piñera ha respost amb la seva "Agenda Dona" on planteja "acabar amb les diferències injustificades de preus de plans de salut que perjudiquen les dones, i molt especialment a les que estan en edat fèrtil" , en un intent d'apaivagar els ànims i intentar treure al moviment dels carrers.

Aquestes mobilitzacions extraordinàries marquen el camí i deixen lliçons molt valuoses. L'única manera d'acabar amb totes les lleis i condicions que oprimeixen les dones és trencant amb aquest sistema capitalista, masclista i patriarcal. Cal continuar la lluita decididament i no abandonar els carrers fins a vèncer.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos