Dissabte passat 12 de març, centenars de milers joves van abarrotar els carrers de nombroses ciutats de Portugal, només a Lisboa van desfilar 300.000, en una jornada de protesta sense precedents, convocada per lluitar contra la precarietat laboral, la desocupació juvenil i un futur digne.
“La precarietat no escull edat” era un dels lemes de les dues grans pancartes que obrien la marxa a la capital portuguesa, que va omplir l'Avinguda de la Llibertat, artèria principal de la ciutat, i que va concloure a la plaça de Rossío, l'escenari de les majors manifestacions des de la revolució dels clavells del 25 d'abril.
La convocatòria va partir del moviment juvenil Geração à grata (Generació en dificultats) i va comptar amb el suport de les organitzacions de l'esquerra i ha estat una enorme demostració de força contra les polítiques d'ajust i austeritat dutes a terme pel govern “socialista” de José Sócrates. Després de la gran vaga general del passat 24 de novembre, la mobilització obrera més important des de la revolució de 1974, la joventut portuguesa, copejada per la desocupació massiva, els contractes porqueria i els salaris de misèria ha donat un cop de puny en la taula.
Com reflecteix la premsa en les seves informacions, els joves van estar acompanyats per treballadors de tot el país. Segons relatava El Mundo, “És el cas de Pedro Reis, aturat de 43 anys que subjectava una pancarta en la qual podia llegir-se 'desemprecarios', una paraula inventada amb la qual defineixen a una generació portuguesa que segons els organitzadors ja s'estén dels 7 als 77 (...) Maria José Moreno, també en l'atur als seus 60 anys, es queixava de no tenir diners per a ella ni per ajudar a la seva família. El seu fill, casat i amb dos nens petits, no aconsegueix arribar a fi de mes. En situació semblant es troba Emília Martins, de 47. Divorciada després de sofrir maltractaments, aquesta funcionària pública guanya 700 euros mensuals. Per pagar les seves despeses i els de la seva filla, que viu amb ella, ha de netejar cases fora del seu horari laboral.” La manifestació va ser tancada amb la intervenció musical del grup Homens dóna Luta (Homes de la Lluita), que representarà a Portugal a Eurovisió, però que han guanyat la simpatia de la joventut lusitana imitant als cantants de la Revolució dels Clavells de 1974.
La mobilització de la joventut portuguesa és una inspiració per tots nosaltres i compta amb el recolzament incondicional del Sindicat d'Estudiants. El seu exemple és un bon esperó per sortir al carrer el proper dia 30 de març en la jornada de protesta estudiantil i juvenil.