Comunicat d'Esquerra Revolucionària

Ahir dilluns 28 de setembre el Tribunal Suprem (TS) ratificava la condemna del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC) d’inhabilitar durant any i mig l’actual President de Catalunya, Quim Torra, per penjar una pancarta a favor dels presos polítics al Palau de la Generalitat. Aquesta decisió autoritària i franquista, que avala a més la Junta Electoral Central (JEC) com a òrgan repressor de la llibertat d’expressió, representa un cop de l’aparell de l'Estat contra els drets democràtics del poble de Catalunya.

Això amb Franco sí passava

El TS decideix ni més ni menys que destituir un President electe democràticament pels diputats d’un Parlament que ha estat votat per milions de catalans i catalanes. Un cop més, l’aparell de l'Estat i el règim del 78 ple de franquistes trepitgen els drets de tot un poble, com ja van fer amb el judici farsa del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, que va sentenciar amb penes de més de 100 anys Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Aquesta repressió a més ha empès desenes de persones a l'exili i afecta més de 2.500 persones només per haver-se manifestat a favor de la república i del dret a l'autodeterminació. L’últim cas ha estat la condemna de catorze mesos d’inhabilitació a l’ex-regidor d’ERC a Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, per posar-se un nas de pallasso al costat d’un guàrdia civil durant la pacífica mobilització davant el Departament de Governació el 20-S del 2017.

La sentència dels cinc magistrats, tres dels quals van ser presents al judici de l’1-O, dóna un pas més en la repressió dels drets democràtics del poble de Catalunya i inhabilita per primer cop en la història a un president de la Generalitat que és al càrrec. Menys de dos mesos després de retirar el tercer grau als presos polítics, continua l’ofensiva de la justícia franquista de l’Estat.

El que vol l'Estat és curar els independentistes del seu independentisme. Com en qualsevol dictadura policial, es tracta de perseguir idees polítiques. El seu objectiu és mantenir una repressió exemplaritzant i desmoralitzar el moviment d'alliberament nacional de Catalunya, que va respondre amb una força formidable a la sentència de l’1-O. Per això l'Estat i la judicatura insisteixen amb la retirada del tercer grau als presos en les seves actuacions i pronunciaments, en la mateixa línia que els portaveus de la dreta espanyolista, que els presos no s'han penedit públicament dels seus actes i que això suposa “reiteració delictiva”. Ara, en el cas de Torra, que mostrà una “contumaç i obstinada resistència”. Com milers de goles cridaven en les manifestacions a l'octubre de l'any passat “No és justícia, és venjança!”.

El govern PSOE-UP ha de posar fi a la repressió contra el poble de Catalunya

El govern PSOE-UP no està prenent ni una sola mesura per a posar fi a la repressió als drets democràtics del poble de Catalunya.

La darrera setmana la dreta i la premsa espanyolista posava el crit al cel per la tramitació de l’indult als presos polítics anunciat pel Ministre de Justícia al Congrés, però la realitat és que el que va dir Juan Carlos Campo és senzillament que com els presos polítics han demanat l’indult, el govern central està obligat a iniciar el tràmit administratiu per acceptar aquesta petició. Una altra cosa és si el Consell de Ministres decideix acceptar-la o no.

Amb la retirada del tercer grau als presos polítics, Pedro Sánchez es va rentar les mans apel·lant a una separació de poders que tots sabem que no existeix ni pot existir sota l'ordre capitalista, i Pablo Iglesias no va anar més enllà de dir que era una “mala notícia”.

Ara, els dirigents del PSOE accepten de nou submisament una sentència pròpia de règims dictatorials i immediatament han deixat de reconèixer Quim Torra com a president de la Generalitat, negant-li fins i tot participar en el paperot de la taula de diàleg si la trobada és entre governs. Sánchez, com Casado, ha demanat la convocatòria urgent d’eleccions a Catalunya.

Per altra banda, els dirigents d’Unides Podem tornen a no anar més enllà de tímides paraules, no sigui el cas que incomodin el seu soci de govern. El Ministre d’Universitats Manuel Castells ha afirmat que la veu “desproporcionada” i el president del grup parlamentari d’UP que és “una sentència injusta més”.

La decisió judicial d'inhabilitar Torra s'inscriu dins l'estratègia política d'assetjament i enderrocament llançada per la dreta espanyolista i els sectors més franquistes de la burgesia, l'aparell estatal i el poder judicial per a intentar fer saltar per l'aire el govern de coalició PSOE-UP i tornar a la Moncloa. Però és precisament el propi govern central, amb les seves concessions constants als sectors més retrògrads de l’aparell de l’Estat, amb la seva supeditació a les directrius de l’Ibex-35 i l’absència de veritables polítiques d'esquerres tant pel que fa a les reivindicacions socials com als drets democràtics i la qüestió nacional, qui ha encoratjat l’ofensiva de la dreta i la reacció.

El govern PSOE-UP ha de rectificar immediatament la seva postura actual i depurar l'Estat de tots els elements feixistes, i particularment posar fi a la repressió dels drets democràtics del poble de Catalunya, respectant el seu dret a l'autodeterminació i en primer lloc no només acceptar la petició d’indult sinó decretar l'amnistia per als 9 presos polítics. Ja n'hi ha prou de cedir a la pressió de la patronal i la dreta en aquest i tants aspectes! Com els treballadors i treballadores de Vallecas criden als carrers contra el confinament classista d’Ayuso i respecte de l’acte de Sánchez amb la presidenta de la CAM ple de rojigualdes: “Menys banderes i més infermeres!”. Ja n’hi ha prou d’unitat amb l’oligarquia i legislar a favor seu! Ja n'hi ha prou d'unitat nacional amb la dreta i els sectors més casposos de l'Estat! Ja n'hi ha prou de repressió contra el poble de Catalunya!

Respondre aquest atac amb la mobilització: pels drets democràtics i la república catalana dels treballadors i el jovent!

Ahir desenes de milers de persones vam respondre amb rapidesa i sortir als carrers en desenes de localitats de tot el territori. Però sens dubte és urgent donar una resposta a l'alçada de la gravetat d'aquest atac. La decisió del TS estableix un precedent perillós que podria ser utilitzat per a inhabilitar qualsevol càrrec escollit democràticament per exercir la seva llibertat d'expressió, o l'actuació del qual pugui desafiar l'ordre establert. Un grapat de magistrats nostàlgics del franquisme decideixen per milions de catalans.

Els dirigents de l’ANC, Òmnium, la CUP, CSC, la IAC, els CDR, la base militant d'ERC al costat de la resta d'organitzacions de l'esquerra combativa i els moviments socials hem de convocar de manera immediata mobilitzacions als carrers, començant per aquest dijous 1 d’octubre. Cal preparar i organitzar una vaga general que paralitzi Catalunya, exigint al govern de coalició del PSOE i Unides Podem l'anul·lació d'aquesta decisió i no només l’acceptació immediata de la petició d’indult sinó l’amnistia per als presos polítics.

Els joves i els treballadors coneixem molt bé qui és Torra, les polítiques capitalistes de retallades aplicades pel seu Govern i la seva manca d’una alternativa conseqüent per fer realitat la república per la qual lluitem milions als carrers. Però la seva inhabilitació representa un atac sense precedents a la llibertat d’expressió i als drets democràtics del poble de Catalunya.

La continuïtat de la repressió franquista de l’Estat i el malson que hem viscut amb la Covid-19 a causa de les retallades i privatitzacions aplicades per la dreta durant anys tant des del govern central com des del Govern, posen en evidència la necessitat de continuar la lluita per la República catalana dels treballadors i treballadores. Per tombar el règim capitalista del 78 i fer front a la Covid-19: lluitem pel socialisme!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos