El passat 22 d’abril, Àlex Pastor (PSC), en aquell moment alcalde de Badalona, era detingut per conduir ebri, saltar-se el confinament i encarar-se als Mossos d’Esquadra. Aquest escàndol majúscul va provocar la seva dimissió i, desprès del boicot dels dirigents del PSC a un govern d’esquerres, el retorn del xenòfob García Albiol a l’alcaldia badalonina.
Aquest fet ha causat un enorme impacte entre milers d’activistes veïnals i de la esquerra de la ciutat. Tot i això, desprès del xoc inicial, és necessari preparar des de ja mateix la resistència, organitzant la lluita als carrers i establint un programa polític que permetrà vèncer Albiol definitivament.
El PSC a l’alcaldia
Àlex Pastor va arribar al govern de la ciutat l’any 2018 gràcies a una moció de censura amb el PP d’Albiol i Ciutadans per a desallotjar de l’ajuntament a Dolors Sabater (alcaldessa des del 2015) i a la seva formació Guanyem Badalona en Comú (GBeC). En mig de la lluita de milions contra el règim del 78 i per l’exercici del dret d’autodeterminació del poble de Catalunya, el suport a la repressió estatal dels drets democràtics practicats pels dirigents del PSC, els va portar a alinear-se amb la dreta xenòfoba i reaccionària d’Albiol.
A les eleccions municipals del 2019 el PP d’Albiol va obtenir 11 regidors, la candidatura unitària La Badalona Valenta (GBeC+ERC) 7, el PSC 6, Badalona en Comú Podem (BeCP) 2 i JxCat 1. Tot i els 11 regidors d’Albiol, aquest tornava 4 anys després a ser derrotat clarament, ja que el vot d’esquerres sumava un 33% més que el vot reaccionari. El PSC va arribar a la alcaldia amenaçant La Badalona Valenta amb permetre el retorn d’Albiol si aquesta no donava suport a Àlex Pastor (encara que LBV tenia un regidor més).
Al capdavant del consistori, el PSC no tan sols no ha resolt els urgents problemes de la ciutat: precarietat, falta d’habitatge assequible, serveis públics dignes, etc., sinó que a més ha reproduït el discurs xenòfob i racista d’Albiol.
La pròpia inspecció de treball va assenyalar recentment una llarga llista d’anomalies en les instal·lacions públiques que gestiona l’ajuntament: extintors caducats, alarmes i instal·lacions elèctriques de poca fiabilitat, sortides d’emergència sense senyalitzar o obstruïdes o l'avaria en la climatització que va deixar a tot el municipi en els mesos d'estiu sense biblioteques a causa de temperatures de fins a 35 graus i que, amb l'arribada de l'hivern, van arribar a baixar entre 13 i 15 graus. La biblioteca central de Badalona, Can Casacuberta, va estar tres setmanes tancada per l'estat lamentable de les instal·lacions, que posava en perill a treballadors i usuaris, i el consistori la va reobrir sense les actuacions necessàries per a assegurar la seguretat per a aquests.
D'altra banda, Àlex Pastor va protagonitzar una campanya pública realitzada contra els ‘MENAs’ i contra l'obertura d'un centre d'acollida en el barri del Remei que perfectament podria haver signat Albiol. En aquest mateix sentit va actuar l’exlíder del PSC davant del tràgic incendi a Sant Roc el gener de l'any passat. La pobresa i falta de serveis bàsics que pateixen els veïns del barri van ser els culpables de la sobrecàrrega elèctrica que va causar 16 ferits i 3 morts, però Pastor no solament no va prendre cap mesura per a posar fi a la misèria dels veïns del barri, sinó que els va criminalitzar i va defensar aprovar una llei per a detenir els “ocupes”. Una postura que novament Albiol podria subscriure íntegrament.
En la mateixa línia al més pur estil caciquil del PP, el govern del PSC ha mantingut els contractes a dit amb l'empresa de publicitat ENTER GLOBAL EVENTS, que presideix el marit de la regidora i fins avui segona tinenta d'alcalde del PSC a Badalona, Teresa González.
La llista de corrupteles a l'ajuntament de Badalona és interminable. Des que va entrar a l'alcaldia es va celebrar cada any un concert per a inaugurar les festes nadalenques en el passeig marítim amb l’esponsorització d'Europa FM (amb un sobrecost estimat de 300.000 euros), actuacions de famosos d'alt caixet… un absolut malbaratament de diners públics, mentre el deteriorament de les infraestructures i els serveis, els desnonaments i la precarització de la qualitat de vida de les i els veïns van en augment. I per a sufragar tot aquest dispendi dels diners dels badalonins, l'Ajuntament del PSC va pujar l'IBI un 10%.
Després de tot aquest vergonyós historial de menys de 2 anys a l'alcaldia, és encara més sagnant que Pastor justifiqués els actes que li van portar a dimitir, dient que van ser resultat “de la pressió que comporta gestionar una ciutat com Badalona i intentar vetllar per la ciutadania”!! El cinisme sense límits d'aquest personatge en culpabilitzar la gent dels seus actes i riure-se’n a la cara de totes i tots els badalonins reflecteix la total degeneració del PSC a Badalona, que els va portar primer a pactar amb el PP per a aconseguir l'alcaldia i ara a permetre directament el retorn d'Albiol.
Aixequem la resistència contra Albiol! Cal tornar als carrers!
Immediatament després de ser elegit alcalde ja ha deixat ben clar quines seran les directrius de la seva gestió: les seves primeres mesures han estat eliminar la regidoria de Feminismes i recuperar la Unitat Omega, una divisió d'agents antidisturbis de la Guàrdia Urbana de Badalona que va ser dissolta amb el govern de Dolors Sabater. Si Albiol aplica les seves polítiques dretanes, particularment en aquest context de crisi econòmica i de conseqüències dramàtiques per l'impacte de la COVID-19, provocarà un desastre social per a milers de famílies treballadors de Badalona. És necessari enfrontar-se a Albiol i a les seves polítiques amb la mobilització massiva als carrers.
Si immediatament després de conèixer els resultats de les municipals de l'any passat, La Badalona Valenta hagués organitzat concentracions en els barris i una gran manifestació on cridés a frenar la dreta i en defensa d'un programa d'esquerres per a Badalona, hagués aconseguit un enorme suport social que hauria impossibilitat el vergonyós xantatge de Pastor i el PSC. I més encara: fins i tot havent acceptat a Pastor com a alcalde per a frenar l'accés d'Albiol a l'alcaldia, si LBV hagués fomentat les mobilitzacions als carrers exigint un veritable parc d'habitatge públic, remunicipalització dels serveis privatitzats, augment dràstic de la inversió en infraestructures públiques, etc., la gran simpatia que hagués generat entre milers de famílies treballadores i l'impacte en les pròpies bases i votants del PSC hauria impedit a la direcció del PSC lliurar ara la vara a Albiol.
Però la lluita als carrers no només és clau per a expulsar la dreta de les institucions. Les mobilitzacions i l'acció directa de les masses són la via per a evitar un desnonament o per a exercir el dret a vaga, i també per a assegurar que s'aprovin polítiques a favor de la majoria i fins i tot perquè aquestes realment es duguin a terme.
Quin programa necessitem per a vèncer?
És necessària la màxima unitat entre els i les militants de les formacions que van impulsar La Badalona Valenta (GBeC, ERC, CUP…), de BeCP i del conjunt de l'esquerra badalonina, activistes veïnals i de la PAC i la PAH, afiliats dels sindicats de classe, treballadors i treballadores i estudiants. La direcció de GBeC, amb Dolors Sabater al capdavant, té una gran responsabilitat en aquest sentit, i ha de fer la crida a la direcció d'ERC perquè s'impliqui en aquesta lluita per a tombar Albiol.
Però també cal aprendre dels errors del passat. L'Ajuntament dirigit per Dolors Sabater (2015-2018) va aprovar mesures positives que van beneficiar les famílies treballadores, però va suposar un tímid canvi per a la majoria de veïns de Badalona. Les amenaces a Endesa no van servir per a acabar amb la pobresa energètica. El Parc Públic d'Habitatge no va augmentar significativament. I és que per a canviar de debò les condicions de vida de les famílies treballadores, per a millorar el nostre dia a dia, és necessari enfrontar-se als grans empresaris mitjançant un programa socialista i la mobilització als carrers.
No solament és necessari mobilitzar-se contra Albiol, sinó que per a fer-lo fora de l'alcaldia és necessari deixar clara quina és l'alternativa, que ha de passar per expropiar els pisos buits que tenen bancs i immobiliàries i municipalitzar els serveis bàsics sense cap mena d'indemnització –assegurant una atenció sanitària i tots els mitjans de protecció adequats per als treballadors i treballadores contra el coronavirus–, reduir el salari de tots els regidors al salari mitjà d'un treballador, i posar en marxa un ampli pla d'inversió pública per a dignificar els nostres barris i les infraestructures municipals l'aplicació de la qual sigui controlada per organismes democràtics amb representants dels treballadors i treballadores municipals i els veïns i veïnes de Badalona.
La defensa d'aquest programa generaria un suport entusiasta entre la majoria de la població i permetria enviar Albiol a les escombraries de la història, i aquesta vegada per sempre.
No hi ha temps a perdre! Organitzem la resistència contra Albiol!
Participa en l'Assemblea oberta organitzada per Esquerra Revolucionària, el Sindicat d'Estudiants i Lliures i Combatives:
Divendres 22 de maig a les 17h
Escriu-nos un whatsapp al 629 467 550 si vols participar-hi!