• 8M: Hem tornat a fer història!

  8M: Hem tornat a fer història!

  Semblava difícil superar la jornada del 8 de març de l'any passat. Però ho hem tornat a fer! Milions de dones treballadores hem donat un altre pas ferm al capdavant i hem protagonitzant una jornada de vaga que sens dubte passarà a la història de les lluites socials i polítiques de l'Estat espanyol amb lletres majúscules. Read More
 • 15M: Èxit de les mobilitzacions i la vaga estudiantil contra el canvi climàtic

  15M: Èxit de les mobilitzacions i la vaga estudiantil contra el canvi climàtic

  Des del Sindicat d'Estudiants creiem que presentar aquesta lluita com un conflicte generacional és un complet error, i forma part d'una estratègia per a no assenyalar als autèntics culpables de la catàstrofe ecològica. Tampoc és una rebel·lió en la qual demanem a “els polítics” que reflexionin, rectifiquin i prenguin mesures. Pensar que els representants d'aquest sistema s'enfrontaran a les grans multinacionals en defensa del planeta és simplement ridícul. Read More
 • Campanya de solidaritat internacional amb els joves d'Altsasu

  Campanya de solidaritat internacional amb els joves d'Altsasu

  Prou muntatges policials, per la llibertat immediata dels joves d'Altsasu! Read More
 • La vaga estudiantil de l'1 d'Octubre ha estat un èxit aclaparador!

  La vaga estudiantil de l'1 d'Octubre ha estat un èxit aclaparador!

  La vaga general estudiantil convocada per Universitats x la República, el Sindicat d'Estudiants (SE) i el SEPC ha estat un èxit total: les aules han estat buides durant tota la jornada i més de 150.000 joves hem sortit als carrers de diferents ciutats. Read More
 • 5 preguntes i 5 respostes sobre què està passant a Catalunya

  5 preguntes i 5 respostes sobre què està passant a Catalunya

  Des del Sindicat d'Estudiants defensem una república catalana que serveixi per acabar amb les retallades, els desnonaments, la corrupció, que garanteixi una educació i una sanitat públiques i de qualitat, llocs de treball dignes i la nacionalització de la banca sota control democràtic de la població perquè la riquesa que tots i totes creem s'utilitzi per resoldre les necessitats urgents de la majoria. Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Tothom a la vaga el 25 i 26 d’octubre contra la repressió franquista i el 155!

Durant els últims dies estem vivint una campanya vergonyosa per part dels mitjans de comunicació de la dreta tractant de criminalitzar la lluita dels joves a Catalunya en defensa dels nostres drets democràtics més bàsics. L’última ha estat la publicació d’un article aquesta mateixa setmana al diari El Mundo titulat “Un instituto se salta a los padres de menores ante la convocatoria de una huelga “contra la represión franquista”. A l’article signat per Roberto Becarés s’explica com a un institut del Baix Llobregat no es té en compte als pares dels menors en la convocatòria de la vaga estudiantil. L’article utilitza la queixa d’una suposada “mare indignada” per donar a entendre que no s’està seguint el tràmit adequat per a convocar la vaga perquè el centre no ha demanat permís als pares sinó als propis estudiants de 16 anys.

No sabem si és aquesta “mare anònima” o el propi periodista qui desconeix que els estudiants tenim reconegut legalment el dret a vaga en l’article 8, paràgraf 2 de la Llei 8/1985. No només això, sinó que també existeix una sentència del Tribunal Suprem dictada a l’any 2013 que els estudiants a partir de 3º de la ESO no necessiten permís patern o matern per a poder exercir aquest dret perquè això és incompatible amb l’aplicació de les decisions col·lectives dels estudiants. No hem llegit a El Mundo cap article denunciant com joves de 3º de la ESO (15-16 anys) poden ser explotats laboralment a feines precàries, malgrat ser tant joves. En canvi s’exalten quan aquests mateixos joves ens organitzem per defensar-nos de la repressió franquista del PP que contesta amb cops, amenaces i empresonaments a la voluntat democràtica i pacífica d’un poble.

Però la cosa no acaba només aquí. L’article també introdueix la idea que existeix una campanya d’adoctrinament i rentat de cervell cap els estudiants. Així ho explica: “En otro instituto de la provincia de Barcelona se ha producido otro caso más sorprendente aún, ya que estudiantes "mayores, de Bachillerato" han interrumpido una clase de 3º de la ESO (14 años) para "explicar el artículo 155" y los motivos de la huelga. "Ellos se lo explicaron a su manera, les comieron la olla, y les pidieron la firma a los niños, porque les dijeron que 'la huelga es de los niños'” "¿Cómo puedes autorizar a hacer una huelga contra la represión franquista?" es queixava la mare anònima. A nosaltres també ens sembla increïble que a l’any 2017 haguem de convocar una vaga contra la repressió franquista però per increïble que sembli estem vivint una situació que la majoria de nosaltres no coneix més que per la televisió i pel que les nostres famílies ens han explicat que van viure durant els anys de la dictadura: gent arrestada per enganxar cartells, perseguida per imprimir paperetes, colpejada per protegir urnes de votació... Sí, a l’educació pública s’adoctrina, però no som els estudiants els quals expliquem aquesta realitat qui ho fem. No hem llegit tampoc cap article a El Mundo contra l’adoctrinament que la jerarquia de l’Església du a terme als nostres centres, no només a gent de 15 i 16 anys, sinó de 6, 7, 8 anys, emportant-se ja que poden milions d’euros de diners públics a les seves butxaques. 

I no són els únics que adoctrinen. Nosaltres expliquem la greu amenaça als drets democràtics que suposa l’article 155, que anul•la totes les garanties democràtiques. Fem una crida a tots els joves a mobilitzar-se amb els nostres fulls informatius, en les assemblees que realitzem, explicant els nostres arguments, però no fem com la direcció d’alguns centres que tracten d’utilitzar la posició de la direcció per condicionar amb la seva posició política el comportament de les famílies i estudiants. Aquest és el cas del col·legi Salesians de Sant Vicenç dels Horts, que ha enviat una circular a tots els pares i mares explicant que “ens preocupa que els nostres estudiants, exercint el dret a vaga, renunciïn al dret a l’educació” i després donen una informació falsa al explicar que “la decisió de participar en la vaga, en el cas dels estudiants menors d’edat de l’escola, ha d’estar expressament autoritzada per les famílies”, contradient les lleis i la sentència del Tribunal Suprem al respecte.

Ens sembla escandalosa i hipòcrita aquesta actitud malintencionada i conscient d’alguns mitjans de comunicació que s’escandalitzen quan els estudiants ens organitzem per informar als alumnes i respondre a atacs d’aquesta magnitud, però que es mantenen callats quan a l’escola pública hi ha púlpits privilegiats perquè institucions reaccionaries com la jerarquia de l’Església parlin en contra del “matrimoni homosexual” o defensin una concepció masclista de la família i la societat. Això no són interpretacions nostres, sinó que són declaracions dels màxims representants d’aquesta institució com l’arquebisbe de Granada que feia declaracions del tipus “Si la dona avorta, l’home pot abusar d’ella” o recomanava el llibre “Cásate y sé sumisa”.

Des del Sindicat d’Estudiants volem denunciar aquesta campanya lamentable. Els estudiants podem ser joves però entenem molt bé la gravetat del que està succeint. No volem tornar a viure els temps que van  viure els nostres pares i avis als anys 50. No volem que es trepitgin les nostres llibertats i drets democràtics. Per això ens reafirmem en la necessitat de sortir a lluitar amb totes les nostres forces els propers 25 i 26 d’Octubre contra la repressió franquista del PP i contra l’aplicació del 155.

Tots a la vaga i a les manifestacions!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos