Descarrega el cartell

Amb la nostra salut no s’hi juga!

Malgrat que el Ministeri d'Educació i les Conselleries educatives insisteixen que la tornada a les nostres aules s'ha produït amb normalitat i els nostres instituts i escoles són espais segurs, els i les estudiants sabem que la realitat és una altra molt diferent.

Les dades que ens han deixat les dues primeres setmanes –xifres que no estan sent publicades ni actualitzades setmanalment– demostren l'avanç del virus en els nostres centres d'estudi. 2.852 grups escolars han estat posats en quarantena i 57.000 estudiants han estat enviats a casa. A la Comunitat de Madrid, els centres educatius acumulen un terç dels rebrots actius a la regió. A Catalunya 1.583 alumnes i 200 docents han donat positiu. A Euskadi 207 aules han estat tancades, 220 a Aragó, 373 al País Valencià… i la llista segueix. Hem de dir-ho alt i clar: aquesta situació s'hauria evitat si el Ministeri d'Educació hagués posat en marxa un pla de rescat a l'educació pública, hagués garantit la baixada de les ràtios a 15 alumnes per aula, la contractació de professors, sanitaris i personal de neteja.

L'inici de curs podria haver estat molt diferent. Per contra, avui ens trobem en aules massificades on no podem deixar la distància de seguretat entre pupitres, en els nostres centres falten recursos materials i s'està vulnerant el nostre dret a l'educació pública de qualitat. Hem d'organitzar una resposta en cada centre per a denunciar aquesta terrible situació!

Cada dia hi ha més estudiants que es posen en contacte amb nosaltres per denunciar que en els seus instituts falten gels desinfectants, termòmetres, que no hi ha personal administratiu per matricular-nos o que, malgrat que hi ha positius per Covid, ens obliguen a anar al centre de totes maneres. Des del Sindicat d'Estudiants fem una crida a tota el jovent a aixecar la nostra veu i a actuar de manera immediata a cada institut. Per això, presentem aquesta guia per a fer front a un inici de curs caòtic.

1. Contactar amb el Sindicat d'Estudiants de la teva ciutat via correu, telèfon o xarxes socials.

2. Organitzar una assemblea en el teu centre d'estudis (podeu fer-ho al pati per a garantir la distància de seguretat) perquè entre tots posem en comú les nostres preocupacions, reivindicacions i organitzem un pla de lluita. Aquí podeu descarregar-vos un model de cartell per a difondre la reunió.

3. Elaborar un pla d'acció per a visibilitzar les nostres demandes i aconseguir el suport de més estudiants del centre, professors etc. Podeu fer pancartes, cartells, cartolines… i penjar-les a la porta del centre, pels passadissos i per les classes per a visibilitzar la lluita dels i les estudiants.

4. Organitzar una recollida de signatures exigint la contractació de professors, baixada de ràtios etc. entre la comunitat educativa de l'institut, en el barri, poble o localitat. També podeu elaborar un manifest de denúncia de la vostra situació, votar-lo a les classes i fer-lo arribar a la direcció del centre, a la conselleria d'educació i al propi Ministeri d'Educació.

5. Fer fotografies dels problemes que hi ha en els centres: taules sense distància de seguretat, aglomeracions a la porta etc. i penja-les a les xarxes socials etiquetant a @sindicestudicat (Catalunya) o @sindicatdestudiantspv (País Valencià)

6. Organitzar una aturada de classes i/o una concentració a la porta del centre perquè estudiants, professors i visibilitzem el nostre malestar.

Si contactes amb nosaltres t'ajudarem a organitzar totes aquestes accions i les que siguin necessàries, totes elles seran molt positives i importants. És fonamental que se senti la nostra veu! No podem acceptar aquesta situació en la qual la nostra salut està exposada permanentment i el nostre dret a l'educació pública en condicions dignes totalment qüestionat!

Us animem a tots i totes també a legalitzar el Sindicat d'Estudiants en el vostre centre d'estudis per a estar millor organitzats dins i fora de l'IES i ser més forts. La lluita és l'únic camí!

Davant un inici de curs desastrós: Organitza la resposta i uneix-te al Sindicat d'Estudiants!