Manifestació: Diumenge 16/05 a les 11h a Plaça Catalunya de Cornellà

El passat 30 d’abril en Xavier Cayuela, un jove treballador de dinou anys de l’empresa CIDAC –fabricant de teles i materials de cautxú– va morir empassat per una màquina de bovines de tela asfàltica que no tenia cap mecanisme de seguretat. A pesar d’aquesta tragèdia, l’empresari de la companyia ubicada a Cornellà va obligar la plantilla a seguir treballant en extenuants jornades de més de 12 hores i amb unes condicions totalment insegures i insalubres.

Des del Sindicat d’Estudiants, Esquerra Revolucionària i Sindicalistes d’Esquerra traslladem tot el nostre condol i solidaritat a la família, amics i companys de feina, i mostrem tota la nostra disposició per a impulsar i estendre la lluita per a evitar que aquest assassinat perpetuat per un empresari criminal quedi impune.

CIDAC: l’esclavitud moderna

La màquina que va acabar amb la vida d’en Xavi estava manipulada per l’empresa: no tenia sistema de seguretat per tal de mantenir un ritme de producció més alt. Els treballadors de CIDAC porten anys denunciant tot tipus d’irregularitats i absència de mecanismes efectius de prevenció de riscos laborals, però han estat successivament ignorats per Inspecció de Treball.

Ni sensors en les màquines per a activar ràpidament l’aturada automàtica, ni EPI, ni tan sols la vestimenta més bàsica per a la feina. El que sí hi ha són jornades de treball de fins a 14 ó 15 hores i instal·lacions insalubres sense manteniment, amb rates i on s’acumulaven materials contaminants durant dècades. Aquestes són les condicions laborals que tenen els treballadors de CIDAC.

Els seus beneficis, les nostres morts

L’últim any el nombre d’accidents mortals al lloc de treball ha augmentat a Catalunya un 22% i un total de 79 treballadors van perdre la vida en 2020, afectant especialment la indústria, que més que dobla el nombre de morts respecte 2019 (21 en total). En el conjunt de l’Estat la xifra de morts per sinistralitat laboral arriba a les 780 persones. A nivell mundial, 2,7 milions de treballadors van morir a causa d’accidents i malalties laborals al 2020, que suposa més morts que les causades per la Covid-19. I tot això a pesar de la caiguda de l’activitat associada a la pandèmia!

El cas de CIDAC no és aïllat. Els treballadors i treballadores, i especialment els i les joves, patim una precarietat i una inseguretat brutals. El passat novembre en Víctor, un jove treballador de Castellar del Vallès, moria en unes circumstàncies similars a en Xavi. Els accidents a la petroquímica de Tarragona o al moll d’inflamables del port de Barcelona s’emporten la vida de treballadors cada any. Però hi ha uns responsables molt clars d’aquestes tragèdies: els empresaris, que es fan d’or a costa de la nostra salut i de les nostres vides, i que ens exploten cada cop de forma més salvatge per a maximitzar els seus beneficis, especialment a la indústria. No són accidents, són assassinats!

Prou impunitat a CIDAC! Presó per a l’empresari i condicions laborals dignes ja!

L’accident a CIDAC torna a posar en evidència el menyspreu total dels empresaris per la vida i els drets dels treballadors. Ja n’hi ha prou d’explotació, precarietat i misèria! Centenars de joves i treballadors hem dit prou a aquest estat de les coses i ens hem mobilitzat massivament pels carrers de Cornellà contra aquesta injustícia.

Ho diem alt i clar: detenció i presó immediata per a l’empresari! No podem permetre que segueixin trepitjant les nostres vides com si no valguessin res.

El Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Cornellà han de deixar de mirar cap a una altra banda. CIDAC ha de tancar-se fins que no siguin assegurades unes condicions laborals dignes i segures, mantenint el salari íntegre per als treballadors fins a la seva reobertura. La realitat és que deixar en mans privades les instal·lacions de CIDAC comporta mantenir l’explotació i, per tant, la inseguretat; comporta que pugui tornar a passar una desgràcia com la que estem vivint. CIDAC ha de ser expropiada immediatament sense cap tipus d’indemnització: suficientment ric s’ha fet ja l’empresari a costa dels treballadors! Al contrari, l’empresari ha de ser multat exemplarment. I, a continuació, s’ha d’aplicar un pla d’inversió per a renovar la maquinària i assegurar unes instal·lacions i protocol de prevenció de riscos laborals segurs, la correcta aplicació del qual ha de poder ser controlat pels propis treballadors. L’empresa ha de passar a ser de titularitat pública, tot dotant als treballadors d’unes condicions laborals dignes i duent a terme la contractació de nou personal necessari per a posar fi a la sobrecàrrega de treball que pateixen actualment els treballadors. Tot això és perfectament possible fer-ho i és l’única solució que asseguraria posar fi al malson que actualment viuen els treballadors.

Per a combatre les retallades i la precarietat laboral, que tenen com a resultat l'augment d'accidents en el lloc de treball, la pèrdua de la nostra salut i drets, i aconseguir unes condicions de treball i de vida dignes només hi ha un camí: la lluita de la classe treballadora en cada centre de treball amb un sindicalisme combatiu, de classe i democràtic i unificant les reivindicacions contra la inseguretat laboral en una gran mobilització que permeti donar un pas endavant en la batalla. Necessitem un pla de lluita contundent que sumi l’exigència de nacionalitzar les empreses que posin en perill la vida dels treballadors i de la població i posar-les a funcionar per a les necessitats socials.

Justícia per a en Xavi ja!

La lluita és l’únic camí! Assisteix a la manifestació del Diumenge 16/05 a les 11h a Plaça Catalunya de Cornellà!