Descarrega aquí la taula reivindicativa

Els passats 21, 22 i 23 de setembre els MIR de Catalunya van protagonitzar una vaga absolutament històrica. A pesar de totes les traves imposades pel Govern, incloent la negació del dret a vaga amb serveis mínims totalment abusius, el seguiment de la vaga superà el 90% i centenars de joves facultatius van omplir els carrers de les capitals de província catalanes. A l’ICS i a la patronal no els hi va quedar més remei que asseure’s a negociar, però davant la insuficient oferta que els presentaren, els MIR han anunciat una nova convocatòria de 5 dies de vaga entre el 28 de setembre i el 2 d’octubre.

Els MIR són l’exemple ben clar de la precarietat que patim el jovent en el mercat laboral. A més, l’explotació que pateixen és conseqüència de les polítiques de retallades a la sanitat pública i a favor de la patronal sanitària que el Govern de la Generalitat porta aplicant durant anys. Les condicions laborals amb què es troben són: falta de supervisió i tutorització, guàrdies de 24 hores ininterrompudes sense descans i sense el posterior descans d’almenys 12 hores, jornades intensives de més de 70 hores setmanals i sous totalment precaris, entre d’altres. Això és totalment inacceptable! No només els MIR han estat i estaran al peu del canó en la crisi de la Covid-19, sinó que la seva tasca és i serà fonamental en tots els nostres centres sanitaris. Garantir unes condicions de treball i formació dignes per als MIR és fonamental per a disposar d’un bon equip sanitari d’especialistes i assegurar una atenció sanitària de qualitat al conjunt de la població!

El malson que hem viscut en els hospitals catalans en els últims mesos té una explicació molt clara: el departament de Salut dirigit per la consellera Alba Vergés (ERC) manté les retallades aplicades per la dreta catalana en l’última dècada: reducció de gairebé 1.000 facultatius de l’ICS, retallada de 1.000 milions d’euros per a la sanitat pública, retallada d’un 16% del CatSalut mentre es regalen centenars de milions d’euros a hòldings sanitaris i un 25% del pressupost se’n va cap a clíniques privades... I, per descomptat, el Departament de Salut ha augmentat l’explotació sobre els MIR d’una manera salvatge, provocant que molts hagin de marxar de Catalunya. Però els MIR han dit prou!

És un insult a la intel·ligència del jovent que l’ICS i la patronal concertada ofereixin un raquític augment d’1,5 euros al dia i diguin que no tenen competències per a fer modificacions en els programes de formació. Aquest tracte denigrant i vexatori cap als MIR es produeix després que els MIR i el conjunt del personal sanitari hagin estat fent jornades interminablement extenuants per la falta de personal per atendre la pandèmia; després que hagin posat la seva vida i la de les seves famílies en perill a causa de les retallades i la falta de material. I això mentre clíniques privades aplicaven ERTO, els hospitals privats només tenien 100 llits ocupats amb malalts de Covid-19 dels més de 3.000 i el Govern aprovava un decret per a regalar-los 43.000€ per cada pacient de Covid-19 donat d’alta a la UCI quan la pròpia patronal sanitària estima el cost en uns 1.000€. És un complet escàndol! Sí que hi ha recursos per a atendre les reivindicacions dels MIR i per a garantir una sanitat pública i de qualitat! La consellera Vergés ha de deixar de mirar a una altra banda i rectificar immediatament!

Des del Sindicat d’Estudiants i Esquerra Revolucionària volem mostrar tota la nostra solidaritat amb els companys i companyes dels MIR. La nostra vocació no justifica l’explotació! Ni un pas enrere en la lluita contra la precarietat del jovent i en defensa d’una sanitat pública i de qualitat!

La consellera Vergés ha d’atendre immediatament totes les reivindicacions dels MIR!

Per un sistema MIR 100% públic i de qualitat!