Davant la gravetat de l'escalada de contagis i les dificultats perquè els joves puguin assistir a les protestes, suspenem les concentracions del dijous 17

Avui dimecres 16 de setembre ha començat la vaga general de tres dies convocada pel Sindicat d'Estudiants en defensa del nostre dret a una educació pública, de qualitat i presencial, i per unes aules segures davant un inici de curs totalment caòtic.

La vaga ha arrencat amb un important seguiment a les comunitats autònomes on ja s'han iniciat les classes: desenes de milers d'estudiants s'estan sumant a l'aturada i han organitzat centenars d'accions de protesta, denunciant la improvisació, i la manca de recursos econòmics i docents amb els quals el Ministeri d'Educació i les CCAA han decidit inaugurar el curs escolar.

Els fets que es coneixen minut a minut donen la raó als plantejaments que hem exposat durant aquestes setmanes i que han motivat la convocatòria d'aquesta vaga. Havent superat la barrera dels 600.000 contagis i les 40.000 víctimes mortals des que va començar la pandèmia, amb les més de 400 incidències per Covid-19 registrades en els centres d'estudi a pocs dies d'iniciar-se les classes, davant les denúncies dels sindicats de professors, de pedagogs i pediatres sobre la situació de vulnerabilitat a les aules... les administracions educatives segueixen mirant cap a un altre costat, mentint descaradament a la població i negant-se a prendre les mesures necessàries per a evitar un altre curs de malson.

És inacceptable que el Ministeri que dirigeix Isabel Celaá segueixi presumint de la seva pròpia passivitat, i tolerant la situació de persecució implacable contra l'educació pública en un context de màxima emergència sanitària. És increïble que es segueixi passant la pilota a les Conselleries Educatives, moltes d'elles governades pel PP, i no adopti mesures immediates per a garantir un curs que compleixi els requisits de qualitat i seguretat que la comunitat educativa ha exigit.

La baixada de les ràtios a 15 alumnes per aula, la contractació de 165.000 professors per a tots els trams educatius a nivell estatal i 44.000 a Catalunya –garantint així una presencialitat de qualitat–, milers de treballadors sanitaris, de la neteja, de menjadors... és absolutament irrenunciable i necessària. No pot ser que l'Ibex 35 i la gran banca rebin del Govern PSOE-UP més de 100.000 milions d'euros, i que l'educació pública afronti aquesta situació suportant el pesat llast de retallades i manca de recursos que van imposar els anteriors governs de la dreta.

Prou de paraules. S'ha de notar, i molt, que aquest Govern és diferent. I ho han de demostrar ja, trencant amb la lògica imposada pel PP, acabant amb la situació d'abandonament de l'ensenyament públic, tallant de soca-rel el regal de milers de milions d'euros que es lliuren a la patronal de la concertada-privada.

Com és possible que un Executiu que es reclama d'esquerres i progressista parli més amb l'oligarquia financera que amb els professors? Es reuneixi més amb els banquers que amb els professionals de la sanitat pública? Escolti atentament a Ana Patricia Botín i no als estudiants?

Diem alt i clar a Pablo Iglesias i als ministres d'UP: doneu un cop de puny a la taula de Consell de Ministres, no accepteu aquesta situació, heu d’atendre les peticions justes de la comunitat educativa, dels professors i els estudiants. Teniu una obligació política i moral amb les famílies treballadores i el jovent. Compliu amb ella. No podeu seguir fent declaracions que avalen aquesta lamentable situació. Heu de rectificar i posar en marxa aquest pla de rescat a l'ensenyament públic. No podeu deixar que la dreta es surti amb la seva, que els poderosos s'omplin les butxaques mentre el jovent i les famílies treballadores patim la catàstrofe que ells i el seu sistema han creat.

No podem esperar més. I no podem fer-ho perquè les dades del progrés dels contagis i de la pandèmia amenacen el nostre dret a l'estudi. L'Estat espanyol torna a ser el país d'Europa amb més contagiats, a Catalunya en un sol dia de classe més de 275 professors i 330 estudiants estan confinats per la Covid-19 i avui coneixíem que la Comunitat de Madrid governada per Isabel Díaz Ayuso ha ocultat els més de 20.000 contagis de l'última setmana. És intolerable! I com a resposta a aquesta situació, a les retallades en sanitat pública, a la situació de col•lapse de les UCI a Madrid, a l'esgotament del personal i la falta de contractacions... el Govern del PP i Cs planteja ara que confinarà als barris més humils de la ciutat, com Carabanchel, Usera o Villaverde.

Les properes setmanes no milloraran la situació. Tot el contrari. Des del Sindicat d'Estudiants cridem a participar massivament en aquests tres dies de vaga per protestar enèrgicament contra aquest caos que no és inevitable, que pot ser combatut amb mesures dràstiques que el Govern té l'obligació de prendre. També som molt conscients de les enormes dificultats que pesen sobre els estudiants per desplaçar-se i participar en les concentracions davant la por comprensible al contagi, quan els rebrots es descontrolen i se succeeixen les notícies de confinaments per zones i barris. Per aquest motiu hem decidit suspendre les concentracions que teníem convocades per demà dijous 17 de setembre, mantenint la vaga i tot tipus de protestes als centres d'estudi com cassolades o aturades en els patis que es puguin organitzar en condicions de seguretat i distància.

La lluita acaba d'iniciar-se, serà llarga i dura. Però no desistirem. Sabem que els drets es conquisten amb la mobilització massiva, amb determinació i valentia. I els fets ens estan donant la raó.