Manifestació 18h Jardinets de Gràcia (Barcelona)

Aturem la repressió franquista!

Construïm la República catalana del jovent i dels treballadors!

El proper divendres 21 de desembre se celebra a Barcelona un Consell de Ministres del govern de Pedro Sánchez. Lluny d’aturar la repressió franquista contra els drets democràtics del poble de Catalunya, el govern del PSOE ha mantingut les polítiques autoritàries del PP i des del primer moment ha amenaçat amb l’aplicació de nou del 155 si estudiants i treballadors i treballadores de Catalunya no ens aturem en la nostra voluntat de trencar amb el règim del 78 i construir una República catalana que asseguri una educació i sanitat pública i de qualitat, un habitatge digne i drets socials i laborals. El govern del PSOE no ha alliberat els presos polítics, no ha permès retornar als exiliats i no respecta el dret d’autodeterminació.

Les reunions d’aquest òrgan a Barcelona es van produir en diverses ocasions durant el règim franquista, amb l’objectiu clar per part de la dictadura de treure múscul, intimidar a la dissidència i fer promeses falses per intentar reduir el descontent popular. L’última reunió d’aquest òrgan a Barcelona va ser el febrer del 1976, quan Joan Carles I (pare de Felip VI) acabava de ser coronat rei per ordre del dictador Francisco Franco i buscava frenar les mobilitzacions als carrers que reclamaven l’amnistia pels presos polítics, acabar amb el malson de la dictadura i posar fi a l’explotació de la classe treballadora per part de l’oligarquia. El PP de Catalunya ha reclamat en els últims anys al govern de Mariano Rajoy que celebrés un Consell de Ministres a Barcelona, per tal de reforçar la presència de l’Estat a Catalunya. La celebració del Consell de Ministres el 21D no només és un altre gest estèril del govern del PSOE, sinó també un intent dels sectors més reaccionaris de l’Estat de dir “Catalunya és meva”.

El govern del PSOE ha endurit el seu missatge contra les aspiracions republicanes del poble de Catalunya arran de les eleccions a Andalusia, en la qual van perdre més de 400.000 vots respecte les darreres i un pacte de dretes pot desallotjar-los de la Junta per primer cop en 36 anys. És clar que el PP,  Ciutadans i VOX han usat el pacte de investidura de Pedro  Sánchez per treure a passejar el nacionalisme espanyol més ranci, tot proclamant que la gent d’Andalusia viurà millor si s’aixafen amb contundència els drets democràtics del poble de Catalunya i es manté la “unitat d’Espanya”. Però la clau de la davallada històrica del PSOE recau en les seves polítiques de retallades, que han provocat la misèria i l’atur mentre la corrupció enriquia a diversos dels seus dirigents. A més, precisament el PSOE a Andalusia ha atiat en els darrers anys el nacionalisme espanyol i un discurs contra els drets democràtics del poble de Catalunya, i això ha preparat el terreny per la demagògia de la dreta. Augmentant la bel·ligerància contra el poble de Catalunya el PSOE anima l’extrema dreta i els sectors més reaccionaris de l’Estat a incrementar la repressió franquista, que a nivell educatiu s’expressa amb nous atacs al català i al model d’immersió lingüística.

La lluita per la República continua. Aquest inici de curs vam començar amb una vaga estudiantil històrica l’1-O que va buidar instituts i universitats i que va demostrar la força que tenim als carrers. Aquell dia per la tarda centenars de milers d’estudiants i treballadors i treballadores ens vam mobilitzar plegats expressant la nostra voluntat d’avançar en la construcció de la República catalana. Després d’aquesta jornada brutal des del Sindicat d’Estudiants vam traslladar a totes les organitzacions estudiantils i del professorat una proposta de realitzar una vaga de la comunitat educativa com a palanca per una nova gran vaga general, com la del 3-O, per enfortir la mobilització als carrers i avançar cap a la República del jovent i dels treballadors i treballadores. L’evolució dels fets demostra que la lluita és l’únic camí.

Des del Sindicat d’Estudiants fem una crida als i les estudiants de instituts i universitats a participar en les mobilitzacions del proper 21D pel matí que anunciarem properament al nostre web i a les xarxes socials, cancel·lant les activitats previstes per aquell dia i organitzant aturades estudiantils per assegurar la nostra participació en les mobilitzacions. Com sempre, ens manifestarem de forma pacífica per no donar cap excusa que justifiqui l’aplicació de nou del 155 i assenyalant que la mobilització massiva és la manera d’aconseguir les nostres reivindicacions: alliberament dels presos polítics, retorn dels exiliats i exercici del dret d’autodeterminació.

El govern del PSOE ha escollit aquesta data intentant trobar una menor resposta social, així que animem a tots i totes a omplir els carrers el 21D per deixar clar que tenim força, que aturarem la repressió franquista i que la lluita per la República catalana del poble segueix endavant i que necessitem convocar una gran vaga general al gener i posar sobre la taula una estratègia combativa per tombar el règim del 78, la monarquia i les injustícies socials.

La lluita per la  República catalana del poble continua!

Els carrers seran sempre nostres!