El capitalisme mata el planeta!

Punxa aquí per a visitar la galeria de fotos

Punxa aquí per a veure la galeria de vídeos

La jornada de vaga educativa europea contra el canvi climàtic ha estat un èxit a nivell internacional. En més de mil ciutats i cent països, centenars de milers de joves hem alçat la nostra veu contra la catàstrofe ecològica que viu el nostre planeta i contra els seus responsables: els capitalistes, els governs al seu servei i les grans multinacionals.

“Si el planeta fos un banc, ja l'haurien rescatat”

A l'Estat Espanyol, la vaga general estudiantil i les mobilitzacions convocades a les 12h pel Sindicat d'Estudiants en més de 30 ciutats han estat un èxit irresistible. Més d'un milió d'estudiants en vaga i més de cent mil joves als carrers al crit de 'Si el planeta fos un banc ja l'haurien rescatat', 'Si es carreguen el planeta a la vaga general' o 'Els seus beneficis maten el planeta', hem deixat clar que la nostra lluita és seriosa.

A Madrid, més de 50.000 persones abarrotàvem la Puerta del Sol i iniciàvem la nostra marxa cap al Congrés dels Diputats, altres 10.000 a Barcelona vam omplir la Plaça Universitat, 8.000 a Sevilla, milers a Màlaga, Vigo, Bilbao, Salamanca, Gijón, Granada, Gasteiz i un llarg etcètera. El moviment internacional contra la catàstrofe ecològica a la qual aquest sistema condemna al nostre medi ambient ha arribat a l'Estat espanyol amb força.

Aquesta explosiva jornada de vaga i manifestacions s'ha celebrat tan sols una setmana després de la històrica vaga general feminista del 8 de març, on milions de dones i joves treballadores, al costat dels nostres companys de lluita, vam tornar a protagonitzar una mobilització multitudinària contra la violència masclista, la justícia patriarcal i l'opressió que patim sota el capitalisme.

L'aixecament dels i les joves contra el canvi climàtic és un reflex de la radicalització que viu el jovent a escala mundial. La lluita per salvar el nostre planeta s'està convertint —de la mateixa forma que la lluita contra el masclisme i la justícia patriarcal— en un llit d'expressió per a denunciar el carreró sense sortida que suposa el sistema capitalista per a la majoria de nosaltres.

Els mateixos monopolis empresarials i grans bancs que destrueixen el nostre medi ambient, i els governs al seu servei, també ens condemnen a retallades en els serveis públics, privatitzen la sanitat i l'educació, calciguen els nostres drets democràtics i ens condemnen a la precarietat, salaris de misèria i desocupació massiva. Tot sota una mateixa lògica: fer-se encara més rics i continuar pastant suculents beneficis econòmics.

El nostre planeta està sent víctima d'una agressió devastadora. L'increment continuat de les temperatures, la contaminació dels oceans, la desforestació o el fenomen dels refugiats climàtics (persones que han de fugir de les seves cases i llars per les conseqüències dels canvis en el clima) es multiplica desorbitadament. Però això no és el producte de la maldat dels éssers humans en abstracte. És el resultat d'un sistema depredador que passa per sobre de les necessitats mediambientals de la humanitat per a omplir els beneficis d'un grapat de paràsits.

Davant aquesta situació, centenars de milers de joves denunciem la gran hipocresia dels governs i els polítics al servei dels grans poders econòmics, que mentre aproven suposats protocols i acords per a “defensar” el medi ambient i contra la contaminació (Kyoto, Paris…), emparen legalment la impunitat de les grans empreses contaminants perquè els incompleixin i aquí no passa res. Per això ahir vam cantar amb totes les nostres forces: El problema és el sistema!

Un moviment apartidista i apolític? Per un ecologisme anticapitalista i revolucionari

És molt simptomàtic que els mitjans de comunicació del sistema, i alguns portaveus de FFF que es van sumar a la nostra mobilització en moltes ciutats, hagin atacat al Sindicat d'Estudiants per les nostres idees i reivindicacions. Al mateix temps que en les seves declaracions apel·laven al fet que aquest moviment ha de ser “apartidista” i "apolític", lloaven la política “ecològica” del govern de Pedro Sánchez, o les televisions els hi feien publireportatges mostrant-los en el Parlament Europeu i tractats amb molts afecte pels polítics allí presents, que també es volen aprofitar d'aquesta lluita del jovent.

Des del Sindicat d'Estudiants no estem d'acord amb que aquest moviment serveixi de trampolí d'organitzacions i suposades ONG que es reclamen “verds”, però que després quan arriben als parlaments o als governs col·laboren amb les polítiques de retallades, privatitzen els serveis públics, i fins i tot són finançades generosament per les mateixes empreses contaminants que diuen denunciar.

També creiem que presentar aquesta lluita com un conflicte generacional, entre joves i grans, és un complet error, i forma part d'una estratègia per a no assenyalar als autèntics culpables de la catàstrofe ecològica. Tampoc és una rebel·lió en la qual demanem a “els polítics” en general que reflexionin, rectifiquin i prenguin mesures. Pensar que els representants d'aquest sistema, que avui omplen els governs de tot el món, s'enfrontaran a les grans multinacionals en defensa del planeta és simplement ridícul. Sabem que la resposta i la solució estan al carrer i en la mobilització.

No és cap casualitat que els mitjans de comunicació que oculten i minimitzen les lluites del jovent i dels treballadors, intentin muntar un espectacle mediàtic per a fer inofensiu est gran moviment.

Des del Sindicat d'Estudiants entenem que només podrem frenar la degradació climàtica que viu el planeta trencant amb el sistema capitalista. No permetrem que els i les explotadores, com Angela Merkel, Macron, Teresa May o Trump, o els polítics socialdemòcrates que també han col·laborat activament en l'actual degradació mediambiental, s'intentin rentar la cara aprofitant-se d'aquest moviment mentre continuen aplicant polítiques que posen una catifa vermella a les grans empreses contaminants perquè continuïn actuant com vulguin.

La mobilització per la supervivència del planeta no està separada de la resta de reivindicacions socials i educatives per les quals hem lluitat en aquests anys. Hem d'aixecar un gran moviment ecologista que vagi a l'arrel del problema, i que uneixi els joves, els treballadors i treballadores, a tots els sectors oprimits per a aconseguir un canvi real en la societat: acabar amb el control asfixiant que exerceixen sobre la producció mundial un grapat de grans multinacionals, i establir la planificació de l'economia de manera racional i respectuosa amb el medi ambient, garantint la plena ocupació, salaris i serveis públics dignes, i justícia social. Només acabant amb l'opressió capitalista i construint una societat autènticament democràtica i basada en la justícia social, una societat socialista, podrem preservar el nostre meravellós planeta i lliurar-nos de la catàstrofe que ens amenaça.

Exigim:

• Nacionalització de totes les multinacionals de producció d'energia i combustibles (elèctriques, companyies mineres, de petroli i gas, empreses de producció d'energia eòlica i solar, etc…), i pla públic d'inversions per a establir una indústria energètica 100% ecològica i sostenible. No a la pobresa energètica!

• Per una xarxa de transport públic, gratuït, de qualitat i ecològic. Pla massiu d'inversions per a fer les ciutats 100% sostenibles.

• Nacionalització de les indústries automobilístiques, aeronàutiques i navals, i transformació de la seva producció per a fer-les viables i no contaminants.

• Nacionalització de la terra, de la indústria ramadera i de les indústries de processament d'aliments. No a l'explotació capitalista dels oceans. Per una alimentació sostenible, ecològica i sana per al conjunt de la població!

• Empreses públiques de reciclatge sota el control democràtic de treballadores i treballadors. N'hi ha prou de fer negocis amb l'ecologisme!

• Per una producció sostenible planificada democràticament pel conjunt de la classe treballadora i la joventut. Per la transformació socialista i ecològica de la societat.

Si el present és de lluita, el futur és nostre! Uneix-te al Sindicat d'Estudiants!