Si hi ha diners, els tenen els banquers!

La vaga general d'estudiants a la universitat impulsada per la PUDUP (Plataforma Unitària en defensa de la Universitat pública) ha tingut un seguiment massiu. Vorejant el 100% de participació ha estat la UAB, el campus del Raval de la UB, la facultat de Medicina del Clinic i el campus de la UPC a Terrassa. En les altres facultats el seguiment ha estat també molt alt, superior al 70%. El Sindicat d’Estudiants va ampliar així mateix la convocatòria als ensenyaments de secundària amb una Jornada de Lluita que també ha tingut una participació significativa malgrat els exàmens i  les traves de les juntes directives reaccionàries, que utilitzaven l'excusa que la manifestació era a la tarda per tractar de boicotejar la mobilització.

Des de primeres hores del matí, grups nodrits de piquets van intervenir en les principals facultats i van desenvolupar una important tasca informativa i de mobilització però el punt àlgid ha estat en la manifestació celebrada a la tarda. 30.000 estudiants –també van participar alguns professors i PAS encara que de manera més limitada- van participar en la manifestació que va discórrer amb un ambient molt combatiu. La manifestació va transcórrer sense incidents des de Pl. Universitat fins a Pl Catalunya passant per les Rambles, Sant Jaume i Via Laietana. En el punt de mira estava sobretot la política de CiU i les retallades socials. Va haver-hi un veritable clam contra Artur Mas (Artur Mas, a quina mútua vas) i en defensa de la sanitat i l'educació pública (pública sí, privada no). Els estudiants també ens en recordem del PP (Donde están, no se ven, los niñatos del PP; yo sí sé donde están en la empresa de papá), així com crits demanant la vaga general.

 

Cal destacar que, malgrat que a la reunió de la PUDUP de l'11 de novembre es va prohibir a les organitzacions intervenir en la manifestació –posició que en aquesta reunió va rebutjar el Sindicat d’Estudiants (veure comunicat públic http://www.sindicatdestudiants.net/index.php?option=com_content&view=article&id=383:17n-no-al-sectarisme-en-el-moviment-estudiantil&catid=31&Itemid=78 )- al final el moviment estudiantil ha demostrat que el sectarisme i les postures antidemocràtiques estan aïllades: tant el Sindicat d’Estudiants com altres col·lectius van poder intervenir públicament en la manifestació sense cap problema. De fet, el material escrit del Sindicat d’Estudiants va tenir un gran acolliment.

La manifestació va concloure amb una assemblea a la  Plaça Catalunya. Després de diverses salutacions de la comunitat educativa es va obrir el micròfon als assistents. Va intervenir llavors Daniel Martínez, secretari general del Sindicat d’Estudiants a Catalunya, plantejant, d'una banda, la necessitat d'estendre la mobilització, orientant-nos als treballadors, assenyalant que no hi ha cap excusa perquè els sindicats no organitzin una vaga general de 24 hores a Catalunya. I d'altra banda recordant que no és cert que no hi ha diners, que es troben a les mans dels  banquers, que  s'estan destinant milers de milions d'euros públics. La seva intervenció, molt valorada va acabar al crit de "Si hi ha diners, els tenen els banquers", que va ser molt corejada.

La mobilització no ha estat només a Barcelona. A Tarragona, Lleida i Girona també es van celebrar manifestacions i fora de Catalunya va destacar la manifestació de Madrid, convocada pels sindicats del professorat CCOO, UGT i STEM i el Sindicat d'Estudiants, dins de la 8ª vaga general de professors organitzada en aquesta comunitat. En la manifestació van participar 100.000 estudiants, pares i professors i des de l'estrada, obrint el míting final, va poder parlar el company Tohil Delgado, secretari general estatal del Sindicat d'Estudiants, on va insistir en la necessitat de continuar la lluita fent un pas més: la vaga general estatal contra les retallades. València, Sevilla, Corunya o Vigo han estat altres localitats on s'han organitzat manifestacions en defensa de l'educació pública.