• 1
  • 2
  • 3

Els pares i mares de l’Escola Pública Entença (situada a l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona) estan protagonitzant una lluita exemplar, juntament amb les associacions de mares i pares de dues escoles veïnes (EP Mallorca i EP Bressol Londres),  contra l’intent d’amuntegar a centenars d’estudiants de primària a unes instal·lacions que no reuneixen les condicions adequades per funcionar com un centre educatiu.

Els pares de les tres escoles ja han organitzat mobilitzacions conjuntes exigint instal·lacions correctes pels tres centres i demanen el recolzament de tots els que defensem una escola pública, gratuïta i de qualitat. Des del Sindicat d’Estudiants mostrem tot el nostre suport a les seves reivindicacions i fem una crida a totes les organitzacions progressistes d’estudiants, professors i mares i pares a fer el mateix.

Publiquem a continuació el comunicat que ens han fet arribar:

 

Posicionament conjunt de l’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença, de l’Associació de Famílies de l’Escola Mallorca i de l’Associació de Pares i Mares de l’Escola Bressol Londres

NO A L’ADEQUACIÓ I UTILITZACIÓ DE L’EDIFICI D’HABITATGES LONDRES/VILLARROEL COM A CENTRE D’EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA

El Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) ha iniciat els tràmits per a l'adequació de l'edifici d'habitatges emplaçat als carrers Londres amb Villarroel (C/Londres 56/58) per convertir-lo en una Escola d'Educació Infantil i Primària de dues línies. Després d’haver estat informats que en aquest emplaçament s’hi vol ubicar l’Escola Entença, l’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença, l’Associació de Famílies de l’Escola Mallorca i l’Associació de Pares i Mares de l’Escola Bressol Londres, amb el suport dels sota signants, manifesten que:

NO ACCEPTEM EL TRASLLAT DE L’ESCOLA ENTENÇA A L’EDIFICI LONDRES-VILLARROEL I LLUITAREM ACTIVAMENT PERQUÈ NI L’ESCOLA ENTENÇA NI CAP ALTRA ESCOLA D’INFANTIL I PRIMÀRIA HAGI DE DESPLEGAR EL SEU PROJECTE EDUCATIU EN AQUESTA UBICACIÓ

 

1.La proposta feta no respon al model d’Escola Pública de qualitat que creiem que compartim amb el CEB. L’aposta per una escola pública de qualitat no s’ha de traduir només en la creació de nous centres educatius, sinó que ha d’incloure el compromís i l’assumpció de responsabilitats per part de l’Administració d’una planificació que garanteixi que tots els centres tindran una ubicació digna i adequada per desplegar correctament els seus projectes educatius.

2.Agreuja la deficient distribució urbanística dels centres educatius de l’Esquerra de l’Eixample, tot concentrant dues escoles públiques, una escola concertada i una escola bressol en un únic quart d’illa. La proposta no és coherent amb una planificació eficient de l’oferta educativa al districte i fa que es perpetuï el fet que el 80% de les escoles de l’Esquerra de l’Eixample estiguin localitzades en un únic eix vertical.

3.Crea una escola nova deficitària i empitjora brutalment les condicions de vida d’una escola ja existent. L’escola que s’ubiqui a l’Edifici Londres-Villarroel estarà porta a porta amb el CEIP Mallorca i l’EBM Londres, fet que condicionarà la vida escolar de les tres comunitats i que pot provocar greus tensions i conflictes entre elles per la falta d’espai. A més, el projecte preveu que els actuals patis i pistes de joc de l’Escola Mallorca siguin espais compartits amb l’escola que s’ubiqui a l’Edifici Londres-Villarroel, cosa que empitjorarà i condicionarà greument la qualitat de vida d’una escola ja existent i que afectarà negativament les condicions de vida d’una altra.

4.No és coherent amb el canvi de model educatiu que diu el CEB que vol impulsar i que compartim. En un context d’evolució d’un sistema escolar transmissor a una escola basada en l’adquisició de competències, l’arquitectura dels espais és fonamental per promoure una manera concreta d’entendre el procés d’aprenentatge. En aquest cas, amb un edifici marcadament vertical, estret (amb una profunditat màxima de 7 metres), de mides per sota del que és recomanable en totes les estances i que ocupa un espai que necessita una altra comunitat educativa, l’impacte en els projectes educatius de les escoles afectades és absolutament nefast.

5.Tècnicament, és una proposta de mínims. Les instal·lacions, després de la seva adequació, amb prou feines compliran els mínims establerts per a la construcció de nous centres docents públics del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La proposta està molt lluny de ser adient:

o Es tracta d'un edifici de Planta Baixa (PB)+6, quan els criteris parlen d’escoles amb PB+3 i excepcionalment de PB+4.

o Els passadissos (en el cas de la planta primera -les aules de P3 i P4- de més de 42 metres de llarg) tenen una amplada inferior a 1,60 m i només hi ha una escala que baixa de planta coberta a planta baixa.

o El gimnàs és de 126 m2 en comptes dels 200 m2 mínims recomanats.

o L'única aula de psicomotricitat prevista és de 39 m2. Segons els criteris, hauria de ser de 55 m2.

o Es preveuen 3 aules complementàries, però totes amb una superfície d'uns 40 m2. Segons els criteris, haurien de ser d'uns 50 m2.

o La cuina hauria de ser de 70 m2 i és de 56 m2.

o El menjador es preveu en dues plantes, amb una planta superior de només tres metres d'amplària. La superfície total (de les dues plantes) és de 147 m2. Hauria de ser de 150m2.

o L’únic pati exterior propi de l’escola està al terrat i té una superfície total de 242 m2, molt per sota dels criteris del Departament d’Educació per a una escola de dues línies. Habitualment, es preveu una zona de joc infantil de 150m2, zona de jocs de primària de 300 m2 i una pista poliesportiva de 24 ml x 44 ml.

6.Suposa una despesa econòmica desorbitada (gairebé 4 milions d’euros). L’operació que es planteja i que provocaria un empitjorament de les condicions de vida de diverses escoles té, a més a més, un cost econòmic elevadíssim, estimat en gairebé 4 milions d’euros. Aquest import és gairebé el mateix que s'ha fet servir, per exemple, per construir una escola nova com l’Escola dels Encants, que ha costat 4,3 milions d’euros.

 

L’Associació de Famílies d’Infants de l’Escola Entença, l’Associació de Famílies de l’Escola Mallorca i l’Associació de Pares i Mares de l’Escola Bressol Londres exigim al CEB i als representats polítics de la ciutat que se suspengui de manera immediata i definitiva el procés d’adequació i canvi d’ús de l’edifici Londres/Villarroel per convertir-lo en un centre d’educació infantil i primària.

L’Associació de Famílies d'Infants de l’Escola Entença vol fer constar, a més, que al barri existeixen altres alternatives que no comportarien la pèrdua de qualitat de vida educativa de cap escola. Per això demanem que: 

 

L’ESCOLA ENTENÇA S’UBIQUI DE MANERA PRIORITÀRIA AL SOLAR BUIT QUE HI HA AL COSTAT DEL MERCAT DEL NINOT

1.Es tracta d’un solar buit. El districte amb més densitat de població de Barcelona (357 hab/ha., el doble de la mitjana de la ciutat) no es pot permetre que hi hagi un solar de titularitat pública buit des de fa 10 anys. En aquest solar s’hi ha de traslladar imminentment una unitat dels Bombers i encara hi hauria suficient espai per emplaçar-hi una escola, ni que sigui de manera provisional en barracons fins a la seva construcció definitiva.

2.Equilibra la distribució de centres educatius a l’Esquerra de l’Eixample: La ubicació de l’Escola Entença en aquest solar permetria equilibrar el mapa de distribució de centres d’infantil i primària de l’Esquerra de l’Eixample, oferint a la seva zona d’influència una oferta d’escola pública de proximitat avui inexistent.

3.Garanteix la qualitat de vida educativa de l’Escola Entença i no empitjora la qualitat de vida de cap escola del districte: les dimensions del solar del costat del Mercat del Ninot permetrien que l’Escola Entença pogués tenir un espai adequat i digne, tant de forma provisional com definitiva, sense empitjorar la vida educativa de cap altra escola.

 

Instem a la Gerència de l’Hospital Clínic, actual responsable de l’explotació del solar, i a l’Ajuntament que iniciïn converses perquè en aquest espai s’hi pugui ubicar, abans de 2020, l’Escola Entença. 

Si aquesta opció no fos viable, sol·licitem que s’ubiqui l’Escola Entença en barracons al recinte de la presó Model, ubicació originària del projecte, o que se n'avaluï la localització al recinte de l'Escola Industrial.

Per la seva banda, l’Associació de Famílies de l’Escola Mallorca i l’Associació de Pares i Mares de l’Escola Bressol Londres volen expressar que:

Fa anys que els dos centres reclamen poder fer ús d’aquest espai abandonat i vergonyosament buit que les administracions han deixat deteriorar mentre l’Escola Mallorca i i l’Escola Bressol Londres patien una evident manca d’espais necessaris per desenvolupar adequadament els seus projectes educatius. El mateix CEB ha reconegut en una carta enviada a l’Escola Mallorca l’any 2010 que el centre patia una manca d’espais que s’agreujaria encara més a partir de 2015. 

Per això demanen:

QUE L'EDIFICI ES DESTINI A CORREGIR LA MANCANÇA CRÒNICA D'ESPAI DE L'ESCOLA MALLORCA I DE L'EBM LONDRES I QUE, A MÉS, S'AVALUÏ LA POSSIBILITAT DE COMPATIBILITZAR AQUEST ÚS AMB L'ESTABLIMENT D'UN NOU EQUIPAMENT PÚBLIC PER AL BARRI

1. Ser part activa en la presa de decisions que afectin el futur dels nostres infants i del barri de manera important. Una actuació d’aquesta magnitud no es pot dur  a terme sense el consens de la comunitat educativa dels dos centres i dels col·lectius afectats. 

2. Demanem al CEB una resposta a aquestes demandes històriques i que no perjudiqui la qualitat de la vida escolar de l’Escola Bressol Londres i de l’Escola Mallorca  amb l'emplaçament d'un nou centre educatiu d’infantil i primària al recinte.

3. Demanem que s'avaluï, amb el veïnat i les entitats socials del barri, la possibilitat de compatibilitzar l'ús de l'edifici per part dels nostres centres amb la creació d'un nou equipament públic per al barri, una proposta que en lloc de dividir i crear un nou focus de tensió a la zona, permetrà oferir un nou punt de trobada a disposició de tothom.

4. Exigim que les obres d’adequació de l’edifici per fer-hi un nou equipament públic per al barri no interfereixin ni dificultin el correcte funcionament dels dos centres escolars. Les obres no poden perjudicar la salut i la seguretat dels nostres infants i demanem formar part d’una futura comissió de seguiment de les obres.

 

Manifest signat el 22 de maig de 2017 a Barcelona per

AFI ESCOLA ENTENÇA       AFA ESCOLA MALLORCA        AMPA ESCOLA BRESSOL LONDRES

Amb el suport de

SINDICAT D'ESTUDIANTS 

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos